Hlavní obsah

Velké kusy skály ze slavné stěny El Capitan zabily v Yosemitech turistu a další dva zranily

Padající kamení v Yosemitech zranilo turistu prchajícího v autě.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Turista, který se ve čtvrtek snažil ujet padajícímu kamení, je během dvou dnů již druhým zraněným v kalifornském Yosemitském národním parku. Ve středu padající kus skály zabil britského turistu a zranil jeho ženu.

Článek

Ze skalního útvaru v Yosemitském národním parku v USA ve čtvrtek spadly další kameny. Na místě byly slyšet sirény a oblast obklopil prach. Jeden člověk byl při incidentu zraněn. S odkazem na člena yosemitské asociace horolezců a mluvčího parku o tom v pátek informovala agentura AP. Ve středu zabil kámen, který spadl z 900 metrů vysoké skalní stěny El Capitan, britského turistu.

Mluvčí parku Scott Gediman oznámil, že při čtvrtečním incidentu byl zraněn jeden člověk, který byl následně přepraven do nemocnice vrtulníkem. Bližší podrobnosti zatím nejsou jasné.

Ken Yager z yosemitské asociace horolezců uvedl, že provoz na silnici na úpatí masivu byl zastaven s tím, že čtvrteční incident byl mnohem rozsáhlejší než ten středeční.

Kus kamene, který ve středu spadl z masivu a usmrtil dvaatřicetiletého Andrewa Fostera z Walesu a vážně zranil jeho manželku, byl podle odhadů 40 metrů dlouhý a 20 metrů široký.

V Yosemitech je zaznamenáno až 80 sesuvů kamenů za rok, smrtelné tyto incidenty bývají však zřídka.

Reklama

Související témata:

Doporučované