Hlavní obsah

Velkochovy či mlékárna. Firmy z Agrofertu dostaly 177 milionů z dotací EU

Foto: Shutterstock.com

Evropské peníze doputovaly i do dvou velkochovů prasat z holdingu Agrofert.

Reklama

Sedm firem z holdingu Agrofert obdrželo v posledních měsících dotace z EU ve výši 177 milionů korun. Státní zemědělský intervenční fond peníze vyplatil, ačkoli šetření možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše není u konce.

Článek

Dotace pro holding Agrofert zemědělský fond uvolnil pouze na projekty nasmlouvané do srpna 2018, kdy začala platit přísnější evropská nařízení ke střetu zájmů. Peníze přiznané po tomto datu jsou nadále preventivně pozastaveny. Server iRozhlas.cz nyní zjistil konkrétní firmy a částky.

Například proplacená dotační žádost mlékárny Olma je datována už z roku 2016. Letos v lednu jí doputovalo 65 milionů korun na projekt Inovace ve výrobě fermentovaných výrobků. Novinky ve výrobě plánovala firma využít na výrobu jogurtů se sníženým obsahem laktózy, zakysané smetany či mléčných nápojů.

Státní zemědělský intervenční fond odblokoval peníze na starší projekty firem z holdingu na konci loňského roku, a to s odůvodněním, že se na evropské peníze tuzemská legislativa ke střetu zájmů nevztahuje.

Dotace díky tomu získala třeba i kutnohorská farma kuřat Výkrm Třebíč, a to bezmála 40 milionů na investice do modernizace – nakoupila například přepravníky na mláďata či vejce. Na miliony z EU si přišly i velkochovy prasat Lipra Pork či Animo Žatec.

S dalšími penězi se vyčkává

Vyplacení dalších peněz, které mají firmy Agrofertu přiznané po srpnu 2018, je zatím preventivně pozastaveno. Šéf fondu Martin Šebestyán k tomu v lednu řekl, že pro toto období zatím nezaujali jasné stanovisko.

Podle dotačního experta Lubora Laciny, kterého iRozhlas.cz oslovil, tento postup naznačuje, že si zemědělský fond u novějších projektů není jistý tím, že premiér není ve střetu zájmů. A proto se chová obezřetně a vyčkává na finální verdikt Evropské komise.

Agrofert od počátku jakékoli pochybení odmítá a nesouhlasí s tím, že by byl Andrej Babiš, který Agrofert převedl do svěřenských fondů, ve střetu zájmů.

Na konečné závěry bruselských auditorů se však zatím čeká a zřejmě ještě dlouho čekat bude. Jak upozornila Česká televize, auditoři v červenci požádali o zaslání dodatečných materiálů, po jejichž zaslání začne běžet půlroční lhůta pro vypracování finálního verdiktu, zda je český premiér ve střetu zájmů kvůli čerpání zemědělských dotací ze strany Agrofertu. Ministerstvo zemědělství už ale avizovalo, že se chystá bránit všemi možnými prostředky. Předběžné závěry evropských auditorů střet zájmů potvrdily.

Reklama

Související témata:

Doporučované