Hlavní obsah

Venezuela chce bojovat s obří inflací měnovou reformou, tím, že škrtne pět nul

Venezuela chce bojovat s obří inflací měnovou reformou.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Prezident Nicolás Maduro chystá novou měnu. Od té si slibuje oživení hospodářství, a to i přestože vláda téměř nemá peníze na tisk nových bankovek.

Článek

Venezuelská vláda prezidenta Nicoláse Madura bojuje se stále více rostoucí inflací, která má podle zprávy Mezinárodního měnového fondu dosáhnout koncem letošního roku milionu procent. Maduro proto oznámil, že země chystá měnovou reformu venezuelského bolívaru.

Dosavadní platidlo má 20. srpna nahradit svrchovaný bolívar. Z nominální hodnoty bankovek škrtne pět nul a prováže státní měnu s novou kryptoměnou petro.

„O pět nul méně, abychom mohli mít nový, stabilní finanční a peněžní systém,” uvedl nové platidlo prezident Maduro. Podle něj reforma přinese „revoluční změny” ve venezuelské ekonomice.

Ta se dlouhodobě potýká s rostoucí inflací, jež se podle expertů podobá té, která sužovala Německo po první světové válce. Zemí zmítá hluboká hospodářská krize od nástupu Madura do čela státu. A to přestože Venezuela leží na největších ložiscích ropy na světě a bývala nejbohatší zemí jihoamerického kontinentu. Maduro však z krize viní obchodní válku s Evropou a Spojenými státy, píše agentura Bloomberg.

Inflace v zemi však nadále roste a vláda postrádá dokonce i peníze na tisk nových bankovek. Ekonomové oslovení světovými médii se shodují, že odebrat pět nul z hodnoty bolívaru k pozvednutí ekonomiky rozhodně stačit nebude. Podle nich je zapotřebí především vyřešit rozsáhlé strukturální hospodářské problémy, se kterými se socialisticky řízená Venezuela potýká.

Reklama

Doporučované