Hlavní obsah

Ve Venezuele a Kolumbii se zvyšuje počet opuštěných dětí kvůli lidem prchajícím před ekonomickou krizí

Venezuela i Kolumbie se potýkají s nárůstem opuštěných dětí.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Ekonomická krize ve Venezuele má za následek masivní migraci obyvatel do okolních zemí. Ti za sebou ale často nechávají i své potomky, o které se podle svých slov nemohou postarat. Děti tak končí jako bezdomovci, mnohé z nich musí čelit sexuálnímu násilí.

Článek

Venezuela se dlouhodobě potýká s ekonomickou krizí, následkem které je v zemi nedostatek léků, potravin a pracovních míst. Kvůli tomu své domovy opouští čím dál více lidí v aktivním věku. Ti za sebou ale nechávají své děti, o které se nemohou postarat.

Strážníci musí vyjíždět k případům, kdy rodiče nechali opuštěné i několik dní staré děti. Nárůst případů opuštěných dětí hlásí i z Kolumbie, kam venezuelští migranti směřují. Podle kolumbijských úřadů zaznamenali nárůst opuštěných dětí, ze kterých jsou bezdomovci. Tyto děti se často stávají oběťmi násilí, závislosti na drogách a některé jsou nuceny k prostituci.

Více než pět set opuštěných dětí tak, podle agentury AP, bylo v Kolumbii umístěných do sirotčinců. Děti, které jsou staré několik dní, pak po lékařských prohlídkách směřují do náhradních rodin.

Do Kolumbie z Venezuely v posledních dvou letech uprchlo zhruba milion lidí. Podle vládních odhadů je tam téměř polovina z nich ilegálně, z toho čtvrtinu by měli tvořit nezletilí. Deset procent z nich jsou děti mladší pěti let.

Kolumbijský sociální systém se po letech válek drogových gangů a všeobecné chudoby nedokáže s novou situací vyrovnat. I přesto se vláda snaží udržet nově příchozí rodiny pohromadě a umisťovat je do přechodných domovů.

Reklama

Doporučované