Hlavní obsah

Maduro je opět vítězem prezidentských voleb ve Venezuele, výsledek ale bojkotuje opozice

Venezuelské prezidentské volby vyhrál stávající prezident Maduro.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Vítězem prezidentských voleb ve Venezuele je dosavadní prezident Nicolás Maduro. Po sečtení výsledků z drtivé většiny volebních místností získal 68 % hlasů. Opozice označila volby za nelegitimní a požaduje nové hlasování.

Článek

Prezidentské volby ve Venezuele vyhrál dosavadní socialistický prezident Nicolás Maduro. Jeho hlavní protivník Henri Falcon nicméně už prohlásil, že volby byly poznamenány nesrovnalostmi a postrádají legitimitu. Jejich výsledky neuzná a bude žádat nové hlasování, uvedla agentura Reuters. Po sečtení výsledků 93 procent volebních míst Maduro získal 68 procent hlasů.

„Průběh voleb nepochybně postrádá legitimitu a jako takový jej neuznáme,“ řekl Falcon. Stejný názor zastává třetí kandidát, evangelický pastor Javier Bertucci. Falcon poukázal na skutečnost, že Maduro si prakticky kupoval hlasy prostřednictvím ověřování takzvaných vlasteneckých průkazů, které zavedl pro rozdělování potravin, jichž je v zemi nedostatek.

Podle posledních údajů k volbám přišlo 46 procent voličů, zatímco při předchozí volbě v roce 2013 to bylo 80 procent.

K předčasným prezidentským volbám byli Venezuelané vyzváni za hluboké hospodářské krize v zemi, kterou způsobila pět let trvající recese a snižující se ropná produkce. Za situace, kdy v zemi roste míra podvýživy a hladu, zvyšuje se hyperinflace a Venezuela zažívá vlnu masové emigrace, přistupují mnozí její obyvatelé k volbám s deziluzí a rozhořčením. Kritizují Madura za své ekonomické strádání a opozici za vzájemné spory.

Volby odmítlo uznat několik zemí regionu

Výsledky nedělních voleb už odmítlo uznat několik zemí regionu. Za nedemokratické označili volby v noci na dnešek mimo jiné prezidenti Chile, Panamy a Argentiny a ministryně zahraničí Kostariky. Podvodem je už v neděli na Twitteru nazval americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Dvacítka bývalých iberoamerických prezidentů a premiérů vyzvala země světa, aby stáhly své velvyslance z Venezuely.

„Musíme zdvojnásobit úsilí a dále bojovat za to, aby byla ve Venezuele obnovena demokracie a respekt k lidským právům,“ prohlásil v reakci na Madurovo vítězství argentinský prezident Mauricio Macri. Dodal, že mezinárodní společenství musí bojovat za uspořádání svobodných voleb ve Venezuele a také za to, aby se země dostala z hrozné ekonomické krize.

Reklama

Doporučované