Hlavní obsah

Schytal jsem dávku slzným plynem, chvíli jsem neviděl, popisuje dění na hranici Čech

Madurův režim zablokoval tři přechody do Kolumbie.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

První kamion s humanitární pomocí dorazil do Venezuely přes hranice s Brazílií, informoval o tom šéf opozice Juan Guaidó.

Článek

První kamion s humanitární pomocí z Brazílie dnes projel do Venezuely. Na Twitteru to oznámil šéf opozice Juan Guaidó. Ten organizuje odjezd další části humanitární pomoci z Kolumbie. U hranic s touto zemí se shromáždily davy lidí, kteří přesvědčují armádu, aby navzdory rozkazům prezidenta Nicoláse Madura nechala pomoc projet.

Nákladní auta s pomocí, která čekají v Kolumbii u hraničního města Cúcuta, budou vyložena na kolumbijské straně mostu Simóna Bolívara a pomoc bude dál přepravena lidským řetězem do Venezuely, oznámil podle agentury Reuters kolumbijský migrační úřad.

První část konvoje z Cúcuty už podle Guaidóa vyrazila směrem k hranici. Španělský list El País s odvoláním na svého reportéra na místě informoval, že se z venezuelské strany hranice ozývá střelba. Armáda tam rovněž nasadila slzný plyn proti lidem, kteří se snažili dostat přes most do Kolumbie.

“Střílelo se patrně gumovými projektily a zejména pak slzným plynem. Schytal jsem to taky, chvíli jsem neviděl,” popisuje pro Seznam dění na hranicích Martin Rey, odborník na Latinskou Ameriku, který byl přímo na místě událostí.

Hranice s Kolumbií byly uzavřeny

Na kolumbijsko-venezuelské hranici se dnes časně ráno místního času začaly shromažďovat skupiny lidí, které svolala venezuelská opozice k masovým demonstracím. Jejich prostřednictvím chce dostat na svou stranu armádu a také zajistit, aby se do Venezuely dostala humanitární pomoc. Podle televize TV Venezuela už tři venezuelští vojáci přeběhli do Kolumbie.

Madurův režim zablokoval tři hraniční přechody.Video: Martin Zíta, Reuters

Televize zveřejnila na Twitteru video, jak dva obrněné vozy se třemi členy venezuelské pohraniční stráže prorazily bariéru na hranici v obci Ureňa a přejely do kolumbijského města Cúcuta. Bariéru tam postavil režim venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, aby zabránil vstupu humanitární pomoci, kterou považuje za americkou intervenci.

První vojáci dezertují z Madurovy armády:

Agentura Reuters uvedla, že venezuelští vojáci na hranici s Kolumbií použili slzný plyn, aby zabránili skupině lidí přejít do Kolumbie. Asi 200 lidí chtělo přejít hranici, kterou dnes v této oblasti venezuelská vláda uzavřela. Na sociálních sítích také koluje video, na němž skupinka obyvatel odstraňuje hraniční zábrany v obci Ureňa.

Humanitární pomoc pro Venezuelany je soustředěna právě v Cúcutě, ale také u hranic s Brazílií. I tamní hranici venezuelská vláda uzavřela. Dnes ráno se i tam začali shromažďovat lidé. Na jednom videu na sociálních sítích je vidět starosta jedné z obcí na hranici s Brazílií, jak přesvědčuje se skupinou obyvatel venezuelské vojáky, aby hranici otevřeli.

Reklama

Doporučované