Hlavní obsah

Venezuela má za sebou divoké volby. Protestující lidé umírají v ulicích, USA slibují rychlou reakci

Opozice po nedělních volbách vyzvala k dalším protestůmVideo: Ruptly

 

Reklama

Opozice odmítla výsledky voleb a vyzvala k dalším protestům proti režimu prezidenta Madura.

Článek

Venezuelská opozice vyzvala k demonstracím proti ustavení nového Ústavodárného shromáždění, které Venezuelané volili v neděli. Opozice hlasování bojkotovala a označila za nedemokratickou snahu o upevnění režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Spojené státy venezuelské volby a násilnosti, které je provázely, odsoudily. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že reakce Washingtonu bude „silná a rychlá”.

Hlasování provázel podle tiskových agentur i opozice značný nezájem voličů. Klíčový Madurův spojenec Diosdado Cabello ale uvedl, že účast byla rekordní.

Opozice tvrdí, že se hlasování účastnilo 12 procent voličů. Oficiální prohlášení však informovalo, že volební účast byla necelých 42 procent.

V zemi v den voleb podle prokuratury zahynulo při střetech mezi demonstranty a policií deset lidí, včetně dvou teenagerů.

Stálá americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová na Twitteru označila volby za „podvod” a „krok k diktatuře”. Dodala, že Spojené státy „nezákonnou vládu” nepřijmou. Podobně se vyjádřily také Peru, Argentina, Kanada, Španělsko, Mexiko a Kolumbie.

Američtí činitelé, které citovala agentura Reuters, uvedli, že americká vláda zvažuje uvalení sankcí na venezuelský ropný sektor. Washington ale podle těchto představitelů nesáhne k nejtvrdšímu možnému opatření, kterým by byl zákaz dovozu venezuelské ropy do USA. Spojené státy kupují zhruba třetinu venezuelské produkce ropy a jejich případný bojkot by mohl mít pro venezuelské hospodářství fatální následky.

Opozice vyzvala k protestnímu pochodu v metropoli Caracasu už dnes a další demonstrace svolala na den, kdy se nové shromáždění sejde. To se má stát do 72 hodin od ohlášení konečných výsledků hlasování, tedy patrně ve středu. „Neuznáváme tento podvodný proces, pro nás žádný nebyl, neexistuje,” uvedl lídr opozice Henrique Capriles.

Venezuela prožívá nejtěžší politickou a ekonomickou krizi za dlouhá léta a při protivládních protestech tam od dubna zemřelo již 117 lidí a více než 2000 osob bylo zraněno. V pátek a sobotu však davy v ulicích početně zeslábly poté, co vláda protesty zakázala pod hrozbou až desetiletého trestu vězení.

Velká část obyvatel země během hlasování vyslyšela volání opozice ovládající parlament, která projekt prezidenta Madura bojkotovala, neboť ho považovala za nedemokratický krok směřující ke změně ústavy a zakotvení autoritářského režimu. Podle Madura byly volby dalším krokem v boji proti násilné opozici snažící se svrhnout vládu.

Reklama

Doporučované