Hlavní obsah

Verdikt v kauze Čapí hnízdo je na spadnutí

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman na návštěvě Čapího hnízda.

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už finišuje verdikt ohledně kauzy Čapí hnízdo, uvedl deník Neovlivní.cz. Na rozhodnutí, zda se případ znovu otevře, má žalobce čas do Vánoc.

Článek

Deník se odvolává na zdroje z Brna (sídla Nejvyššího státního zastupitelství), podle kterých už je ve věci rozhodnuto – a to v neprospěch premiéra Andreje Babiše. Pavel Zeman ale informaci popírá: „Zatím není nic, co bych mohl zveřejnit.“

Nejvyšší státní zástupce je poslední instancí, která může zvrátit rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha. Ten v září stíhání premiéra a jeho blízkých zastavil.

Podobných rozhodnutí dělá Nejvyšší státní zastupitelství více než tisíc ročně. V drtivé většině rozhodnutí svých kolegů potvrdí. Podle statistik jich bylo v posledních pěti letech zrušeno jen mezi dvaatřiceti až padesáti, píše list.

Zeman rozhoduje o kauze s vědomím, že i kdyby případ znovu otevřel, neznamená to automaticky, že bude pokračovat. Prezident Miloš Zeman totiž oznámil, že by v takovém případě dal Babišovi abolici.

„Prohlášení pana prezidenta o možnosti udělení milosti panu premiérovi nebude mít žádný vliv na postup nejvyššího státního zástupce při přezkoumávání zákonnosti usnesení o zastavení trestního stíhání,“ uvedl již dříve mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Reklama

Doporučované