Hlavní obsah

Veřejně zpochybnila práci posudkových lékařů. Reakci bere jako mstu

Záhady Josefa Klímy z 9. 7. 2020: Nahlas zpochybnila práci posudkových lékařů. To, co následovalo po zveřejnění případu, bere jako mstu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak to dopadlo? Tým Josefa Klímy se vrací k případům, na něž v uplynulých měsících upozornil. Tentokrát se vrací k příběhu ženy, kterou lékaři poslali do invalidního důchodu. Ale invalidní důchod jí komise odmítla přiznat.

Článek

Loni v prosinci jsme zveřejnili příběh Marie Škubnové ze Vsetína. Žena, která trpí vážným onemocněním páteře, léta marně bojuje s posudkovými lékaři. Ti stále dokola tvrdí, že je paní Marie vlastně zdravá.

„Ta beznaděj, že vám tam někdo píše nepravdy, že zamlčuje to, co by tam mělo být, a že překrucuje to, co ti lékaři tam napsali, nebo to popře… To prostě bojujete s totální bezmocí,“ zoufá si Marie Škubnová.

Její zdravotní problémy začaly v roce 2016, kdy ji neúnosné bolesti páteře dovedly na neurologii. Tam jí po řadě vyšetření lékaři doporučili, aby zažádala o invalidní důchod. K jejímu překvapení se však posudkovým lékařům ze Vsetína jevil její zdravotní stav jako dobrý. A invalidní důchod, ani částečný, jí nepřiznali.

Marie Škubnová se proti rozhodnutí odvolala. Specialisté jí nedoporučili delší dobu stát, sedět ani chodit, ovšem díky hodnocení posudkového lékaře se měla naplno vrátit do práce.

Případ tedy dostala jiná posudková lékařka. I její rozhodnutí znělo: Marie Škubnová rozhodně může pracovat.

Marie Škubnová se tedy vrátila do práce. Uplynuly dva roky plné bolesti. Neurologové, kteří ji měli na starosti, provedli nová diagnostická vyšetření. A konstatovali, že přetěžováním v práci je páteř zdevastovaná. Operaci, kterou ji prve doporučovali, už neurochirurgické špičky odmítly provést s tím, že riziko ochrnutí je již příliš vysoké.

Zdálo by se, že s touto zprávou lékařů musí být invalidní důchod paní Marie jistý.

Jenže posudkoví lékaři - navzdory nálezům a závěrům neurologů - trvají na tom, že je pacientka zdravá a schopná plně pracovat.

Znovu se rozběhl kolotoč stížností a odvolání. Marie Škubnová stojí proti stále stejnému závěru posudkových lékařů. „Mám z toho ten pocit, že si posudkové komise mohou napsat, co chtějí, a vy nemáte šanci s tím bojovat,“ obává se.

Po zveřejnění reportáže v pořadu Záhady Josefa Klímy se žena obrátila se svou stížností přímo na ředitelství České správy sociálního zabezpečení, aby tam postup posudkových lékařů zkontrolovali. Zda čerpali data z aktuálních lékařských zpráv a zda rozhodovali opravdu na základě předložených závěrů specialistů.

„Oni to prošetřili. Podle odpovědi jsem pochopila to, že napsali posudkářům, požádali je o vyjádření, no a ti z pochopitelných důvodů napsali, že nemám pravdu. Takže v tomto smyslu mi odpověděla i Česká správa sociálního zabezpečení – stížnostní oddělení. Že lžu,“ popisuje současný stav Škubnová.

Jako by toho nebylo málo, krátce po odvysílání reportáže si ji předvolal vsetínský posudkový lékař Martin Ondrášek. Prý aby přezkoumal, zda je její pracovní neschopnost, ve které se vzhledem k akutním problémům s páteří nacházela, opodstatněná. A jeho závěr? Ze dne na den paní Škubnovou uschopnil.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované