Hlavní obsah

Hrozí jí, že ochrne. Přesto ji lékaři poslali do práce, prý je zdravá

Hrozí jí, že ochrne. Přesto ji posudkoví lékaři poslali zpět do práce, prý je zdravá.Video: Lukáš Šereš

 

Reklama

„Ta beznaděj, když vám tam někdo píše nepravdy a zamlčuje a překrucuje, co napsali lékaři, nebo to popře úplně. To prostě bojujete s totální bezmocí.“ Takto popisuje Marie Škubnová ze Vsetína svůj dlouholetý boj s posudkovými lékaři.

Článek

Už jako dítě trpěla skoliózou zad, která se s věkem více a více zhoršovala. Přesto pracovala celých třicet osm let jako administrativní pracovnice, a jak sama říká, tato práce ji bavila. Bohužel její zdravotní stav se dlouholetým sedavým zaměstnáním jen zhoršoval.

Před dvěma lety tak skončila u lékaře – neurologa, který konstatoval, vzhledem ke stavu páteře, že by měla nárok na invalidní důchod. Bylo to v době, kdy už nedokázala delší čas sedět, stát ani chodit. Bolesti zad a kyčlí nevyjímaje.

Posudkový lékař ovšem konstatoval, že jí v podstatě nic moc není a že by pracovat mohla v klidu dále. To samé později konstatovala i další odvolací posudková lékařka. A tak paní Marii nezbylo nic jiného, než se skutečně do práce vrátit. I přes upozornění neurologů, že tímto se bude její stav dramaticky zhoršovat. A jak neurologové řekli, tak se také stalo. O dva roky později už byly bolesti nesnesitelné.

A tak následovala série podrobných vyšetření včetně magnetické rezonance, RTG i MMG. A tato vyšetření odkryla problémy daleko závažnější. Čtyři vyhřezlé ploténky, z nichž jedna velmi vážně utlačuje nervy v pravé noze, ta atrofuje a slábne. Doporučení spondylochirurgických odborníků znělo – operace téměř celé páteře.

A tak se Marie Škubnová opět dostala k posudkovému lékaři, který měl určit, zda tedy už má nyní nárok na invalidní důchod. Překvapením pro paní Marii ale bylo opětovné konstatování posudkového lékaře, že je její stav prakticky stejný jako před dvěma lety. A závěr? Opět může v klidu pracovat dále.

Celý tento případ nakonec skončil u soudu, který měl rozhodnout, kdo má vlastně pravdu. Zda posudkoví lékaři na jedné straně, nebo speciální vyšetření a lékařské zprávy odborníků na straně druhé. Tedy těch, kteří mají paní Škubnovou v lékařské péči. Jak celý případ nakonec dopadl, jak vlastně vypadá práce posudkových lékařů a zda si skutečně mohou dovolit nerespektovat závěry odborných lékařů, uvidíte v pořadu Záhady Josefa Klímy.

Ten můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované