Hlavní obsah

Vesnický starosta: Kvůli populistické vládě míříme k nevyhnutelnému úpadku

Foto: Liberecký kraj

„Propady příjmů jsou alarmující a starostové již teď řeší možnosti půjček,“ konstatuje Jan Sviták.

Reklama

Brigády plánuje ve své vesnici obnovit starosta Prysku na Liberecku Jan Sviták. „Nakoupíme barvy a se sousedy půjdeme natírat turistické altánky,“ říká. Poté, co jeho obci vláda sebere možná až milion korun, jinou cestu nevidí.

Článek

V Prysku žije 450 lidí, rozpočet mívá mezi pěti až sedmi miliony. „Vládní návrh pomoci malým společnostem s ručením omezeným z rozpočtů obcí a nikoli přímo od státu pro nás znamená katastrofu,“ konstatuje Sviták (Starostové pro Liberecký kraj), jenž je současně náměstkem libereckého hejtmana.

Má za to, že je politika vlády nesmyslná, alibistická a především pro venkov likvidační. Povede prý k nezadržitelnému úpadku obcí. „Ještě ke všemu je nám starostům vládou nasazována psí hlava a jsme stavěni do pozice těch zlých, kteří nechtějí živnostníkům pomoci. Což je absolutní nesmysl, pravda je taková, že nemáme z čeho. Jako obec se musíme postarat o školu, o spoustu obecních pozemků, takže řeči o tom, že máme velké finanční rezervy, jsou úplně mimo,“ zlobí se Sviták.

Získají regiony zpět alespoň část peněz?

Letos podle něj kvůli aktuální situaci nevznikne nová část veřejného osvětlení ani nová silnice. Nedojde rovněž k rozšíření Meixnerovy stezky, což je dva a půl kilometrů dlouhá sportovní trasa vybavená různým náčiním. „Budeme se muset vrátit k brigádnické činnosti. Brigády sice pořádáme už léta, ale nyní se na lidi v obci začneme obracet s prosbou o mnohem větší pomoc. Jinak může Prysk chátrat. Údržbu, na kterou jsme najímali externí firmy, budeme řešit svépomocí. Nakoupíme barvy a vyrazíme s lidmi natírat například turistické altánky,“ plánuje.

Od kolegů má informace o tom, že někde se již zabývají možností půjček. „Už první čísla v oblasti daňových příjmů nás přivedla k nastavení krizového stavu, zastavení investičních akcí a k celkovému zmrazení chodu obce.“

Vládní verze počítá s tím, že kompenzace pro OSVČ a malé společnosti s ručením omezeným budou vratkou sdílené daně, což dopadne na rozpočty samospráv. Výnosy ze sdílených daní putují nejen do státního rozpočtu, ale i do rozpočtů obcí a krajů. Podle odhadů Ministerstva financí obce přijdou asi o 9,9 miliardy a kraje o 3,5 miliardy. Resort chce obcím a krajům výpadek kompenzovat dotacemi na investice.

Což Sviták považuje za nesmysl. „Už jen proto, že obce nebudou mít peníze na to, aby se vlastním dílem na dotaci podílely, tudíž na ni nedosáhnou,“ vysvětluje.

Starostka Semil o kritické situaci.

Svaz místních samospráv vyzval starosty, aby na radnice vyvěsili oznámení, že jsou kvůli použití sdílených daní na sanování škod po epidemii ve stávkové pohotovosti. Premiér Andrej Babiš (ANO) to označil za kampaň. „Tady jede kampaň hnutí STAN, které se tváří, že zastupuje všechny starosty. Je to krajská kampaň,“ řekl Babiš pro ČTK.

Situaci nejmenších obcí, které podle premiéra peníze skutečně potřebují, prý kabinet řeší. Sviták ovšem míní, že existuje jediné možné řešení. „Kompenzace musí kompletně zaplatit stát. Není vinou obcí, že se vláda v uplynulém období, kdy ekonomika rostla, chovala populisticky a nevytvořila si žádné rezervy. Na rozdíl například od Německa,“ tvrdí.

Kritizuje kromě jiného postup Babišova kabinetu v oblasti veřejné dopravy. Na mysli má zavedení pětasedmdesátiprocentních slev na jízdné pro studenty a seniory, k němuž vláda sáhla v roce 2018. „Samozřejmě pokud by měl stát dostatečně našetřeno, neřekl bych ani slovo. Vláda si ale žádné rezervy netvořila. Dokonce sami senioři mi říkali, že ceny za cestování považují v ekonomické realitě Česka za přehnané,“ říká Sviták.

Situaci ještě nepovažuje za úplně ztracenou. „Plánujeme s hejtmanem Martinem Půtou, ale i se starosty odjinud skutečně masivní akci, díky které by se lidé dozvěděli, že je stav opravdu kritický. Jsme ve stadiu příprav, takže konkrétnější zatím být nemohu. V každém případě nechceme bez patřičné obrany přijmout cílenou likvidaci malých obcí,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované