Hlavní obsah

Větrná bouře Sabine roztočila české větrníky. Vyráběly třikrát víc

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Česko nepatří na poli větrné energetiky k žádným velikánům. I tak se však díky orkánu Sabine roztočily české větrníky k rekordní výrobě.

Článek

Větrné elektrárny v Česku v pondělí pokryly zhruba čtyři procenta průměrné denní spotřeby země. Běžně mají podíl pod jedno procento. Řekl to předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa. Důvodem podle něj byla větrná bouře Sabine, která se prohnala Evropou včetně Česka.

„Foukalo hodně a podle informací od největších výrobců z celé republiky větrné elektrárny v pondělí vyráběly na 150 až 200 procent průměrné denní únorové výroby,“ uvedl Chalupa. Agentura DPA už v pondělí uvedla, že bouře Sabine způsobila prudký růst spotřeby větrné energie v Německu.

Podle výpočtů organizace Agora Energiewende větrná energie v období od nedělního do pondělního poledne pokrývala zhruba 60 procent německé spotřeby elektřiny. Podíl veškeré elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě přesáhl 75 procent. V celém loňském roce přitom činil zhruba 43 procent, napsala DPA.

Chalupa uvedl, že pondělní podíl větrných elektráren v Česku je stále velmi malý na to, jaký mají tyto zdroje v tuzemsku potenciál. „Do roku 2030 můžeme obnovitelnými zdroji nahradit nejméně 80 procent elektřiny dnes vyráběné z uhlí,“ dodal.

Mimořádně silný vítr doprovází bouři nazvanou Sabine, která se Evropou žene od neděle. Vyžádala si nejméně pět lidských životů, a to ve Velké Británii, Slovinsku, Švédsku a Polsku. Česko má jednu oběť, kvůli stromu spadlému na silnici zemřel při dopravní nehodě muž na Sokolovsku. Nepřímou obětí je i řidička osobního auta, která v pondělí narazila na Olomoucku do hasičské cisterny jedoucí likvidovat následky silného větru.

Reklama

Doporučované