Hlavní obsah

Věžák v Londýně vzplál za pouhých 15 minut. Počet mrtvých stoupl

Proč chytil věžák v Londýně?

 

Reklama

Budova zřejmě chytla kvůli vadné ledničce, plameny se pak rozšířily po fasádě ze špatného materiálu.

Článek

Nejméně 17 mrtvých a desítky zraněných má na svědomí středeční požár věžáku v Londýně. Kromě samotné příčiny vzniku je předmětem spekulací také důvod, proč plameny zachvátily takřka celou budovu během velmi krátké doby. Řada zdrojů hovoří o 15 minutách.

Nejčastěji je jako důvod zmiňováno hořlavé opláštění.

Vnější vrstvu opláštění londýnského mrakodrapu údajně tvořily dva hliníkové plechy, které obalují jádro z plastu, konkrétně polyetylénu. Podle BBC byl tento typ opláštění spojován s šířením požárů výškových budov ve Francii, Spojených arabských emirátech a Austrálii.

Přenos z hašení požáru v Londýně.Video: Seznam.cz

Podle expertů oslovených BBC jsou opláštění s minerálním jádrem více ohnivzdorná než výrobky s plastovým jádrem.

Na Grenfell Tower bylo použito opláštění značky Reynobond, která nabízí oba druhy obložení.

Firma Rydon, jež prováděla nedávnou rekonstrukci londýnského věžáku, trvá na tom, že projekt se držel všech požadovaných stavebních předpisů.

Nedostatků budovy ale bylo více, například požární směrnice, která obyvatelům velela zůstat v bytech a nevycházet. Nájemníci už během nedávné rekonstrukce upozorňovali i na další bezpečnostní problémy, například na údajnou nefunkčnost protipožárních systémů.

Svědci požáru v Londýně popisují, co se stalo.Video: Barbora Kalátová

Počet obětí ve čtvrtek stoupl na 17, přičemž je téměř jisté, že zdaleka nejde o konečný počet. Více než 70 lidí bylo ošetřeno v londýnských nemocnicích a 34 jich v nemocniční péči zůstávalo i dnes ráno. Stav 18 zraněných je kritický. Neupřesněný počet lidí se pohřešuje.

Londýnští hasiči už zběžně prohledali všechna poschodí, ale zejména nejvyšší patra, která nejsou považována za bezpečná, vyžadují důkladnější prohledání. Podle mluvčí londýnských hasičů Dany Cottonové nejsou bezpečné ani okraje budovy. K prohledání obtížně přístupných míst hasiči podle BBC využívají dronů.

Podle Cottonové utrpělo lehčí zranění devět hasičů. Obává se však spíše dopadů mimořádně obtížného zásahu na jejich duševní zdraví.

Reklama

Související témata:

Doporučované