Hlavní obsah

„Vezeme vám vakcíny.“ Rohlík pomůže s distribucí pro 200 lékařů

Foto: Mladí praktici

Sdružení Mladí praktici organizuje rozvoz vakcíny proti koronaviru. Akce probíhá během čtvrtka a pátku.

Reklama

Rozvoz vakcín lékařům v Praze na vlastní pěst zorganizovalo sdružení Mladí praktici. S distribucí pomůže skupina doručovatelů, jedním z hlavních aktérů je také společnost Rohlík.

Článek

Online supermarket Rohlík.cz pomůže v Praze s rozvozem vakcín proti onemocnění covid-19. O spolupráci informovalo sdružení Mladí praktici, které rozvoz organizuje. Informaci pro SZ Byznys potvrdila také tisková mluvčí společnosti Rohlík Zdeňka Svoboda Kuhnová, podle které rozvoz probíhá během čtvrtka a pátku.

Zmínky o distribuci vakcín prostřednictvím Rohlíku a dalších několika distribučních firem se objevily už dříve na twitterovém účtu zakladatele Rohlíku Tomáše Čupra. Podle něj to v první fázi vypadalo, že pomocná ruka s rozvozem vakcín nebude potřeba.

„Vzkázali nám z vlády, že nikde nic neleží a nikde není problém a že už je oficiální distributor,“ potvrzuje Vojtěch Mucha, místopředseda sdružení Mladí praktici.

Praha požádala o pomoc

Pak se ozvala Praha. „Ozval se nám ředitel zdravotního odboru magistrátu Prahy ve středu dopoledne a podařilo se nám za 24 hodin vymyslet celý systém distribuce a kontaktování všech praktických lékařů,“ popisuje plán akce Mucha.

Rohlík se spolu s dalšími desítkami firem v reakci na výzvu sdružení rozhodl s distribucí pomoci. Aktuálně se jedná o 3600 vakcín pro necelých 200 praktických lékařů v Praze.

„Nabídli jsme jako dobrovolníci pomoc s distribucí vakcín 200 lékařům po Praze,“ uvádí mluvčí společnosti Rohlík Zdeňka Svoboda Kuhnová pro SZ Byznys.

Foto: Mladí praktici

K praktickým lékařům směřuje vakcína AstraZeneca. Na fotografii: hlavní iniciátor akce Vojtěch Mucha, místopředseda sdružení Mladí praktici.

Na výzvu se ozvaly desítky firem

„Ozvala se nám spousta firem. Využili jsme nabídky Rohlíku, protože ten má asi nejvíce propracovaný distribuční systém. Ale není to jen on, samozřejmě. Je to několik distributorů. Všichni to dělají zdarma,“ doplňuje Mucha za sdružení Mladí praktici.

Na přepravu vakcín podle něj není potřeba nic speciálního. Pokud je distributor vybaven lednicí, která udržuje správnou teplotu, má prakticky vyhráno. „Všichni řidiči mají také potravinářské průkazy a vlastně i řidiči Rohlíku jsou za normálních okolností zvyklí vozit některé medikamenty,“ doplnil místopředseda sdružení.

Samotné předání vakcíny funguje pomocí předávacího protokolu. „Nemůže se stát, že by nějaká vakcína pak chyběla,“ říká Mucha.

Očkování má podle něj začít už ve čtvrtek, nejpozději v pátek. Jediný problém, který zůstává, je centrální systém, do kterého nemá sdružení přístup, a nemůže proto očkování vykazovat. To by mělo jít zpětně, tvrdí Mucha.

Reklama

Doporučované