Hlavní obsah

Vezměte si stovky dětí a nezletilých z naší Džungle, tlačí Paříž na Londýn

 

Reklama

Francie tento týden odvezla přes 5000 migrantů z tábora u Calais. Mezi nimi je i 1 500 nezletilých migrantů bez doprovodu.

Článek

Británie by měla převzít svůj díl odpovědnosti za nezletilé migranty z provizorního tábořiště nedaleko severofrancouzského Calais známého jako Džungle. Britské premiérce Therese Mayové to řekl francouzský prezident François Hollande.

„Mluvil jsem s britskou premiérkou a stejně tak (francouzský ministr vnitra) Bernard Cazeneuve mluvil se svou britskou kolegyní, aby Britové šli do (uprchlických) center s mladistvými, přijali svůj díl zodpovědnosti a přivítali je v Británii," řekl Hollande.

Londýn před časem přistoupil na to, že přijme stovky nezletilých migrantů z tábořiště u Calais. Podle francouzských úřadů Londýn z nyní již zrušené Džungle zatím přijal jen 274 dětí.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová ale ve čtvrtek uvedla, že za ochranu mladistvých z tábora zodpovídá hlavně Francie.

„Udělali jsme práci za Brity, když jsme se postarali o dospělé," reagoval ředitel francouzského úřadu pro migraci Pascal Brice. „To nejmenší, co teď mohou (Britové) udělat, je postarat se o nezletilé, kteří jsou nyní v dočasných ubytovnách a kteří se chtějí dostat do Británie," dodal.

Hollande v sobotu na západě Francie slíbil, že po táboře u Calais úřady zruší i tábořiště na severovýchodě Paříže, ve kterém nyní žije 2000 až 2500 migrantů. To je asi o 1000 víc než před zahájením evakuace tábora v Calais, i když podle francouzských úřadů se jen menšina nově příchozích přesunula k Paříži právě ze severu Francie. Podle Hollanda jde hlavně o migranty, kteří se do Francie dostali nově přes Itálii.

Na Brity apeluje i dcera Nicholase Wintona

K soucitu s mladými uprchlíky v sobotu vyzvala také dcera Nicholase Wintona, který v roce 1939 zachránil před nacisty přes šest stovek převážně židovských dětí z okupovaného Československa.

Poskytnout útočiště těmto dětem by podle Barbary Wintonové bylo „tím nejvhodnějším způsobem", jak uctít památku jejího otce.

Podle dcery „britského Schindlera", jak se Wintonovi za jeho skutek přezdívá, existují paralely mezi Británií v předvečer druhé světové války a Británií dneška. I tehdy se ozývaly „nespokojené hlasy", ale nakonec se pro „zranitelné mladé uprchlíky" podařilo najít domovy, poznamenala Wintonová.

Sir Nicholas Winton, který loni v červenci zemřel ve věku 106 let, převezl v roce 1939 z okupovaného Československa do Británie 669 převážně židovských dětí, a zřejmě jim tak zachránil život.

Reklama

Doporučované