Hlavní obsah

Víc, než se čekalo. Daně zaměstnanců klesnou o 130 miliard

Foto: vlada.cz

Takové daňové škrty Česká republika nezažila, řekla ministryně Schillerová. Tím nadšení v řadách ANO skončilo.

Reklama

Daňové příjmy státního rozpočtu se sníží podle ministryně financí Aleny Schillerové o 87 miliard, a tím ještě vyroste deficit, který se dosud plánoval na 320 miliard. Rozpočty obcí a krajů přijdou o dalších 43 miliard.

Článek

„Vy jste směšní, my ne,“ řekl v pátek v půl druhé ráno předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura kolegovi z ČSSD Janu Chvojkovi. Zhodnotil tím výsledek hlasování o zákonu, který mění daně pro příští rok.

Jeho vítězoslávu lze snadno pochopit. Občanští demokraté stáli společně s Okamurovou SPD a třemi poslanci Trikolóry na vítězné straně, když se hlasovaly dva klíčové pozměňovací návrhy na změnu daní.

S Piráty, sociálními demokraty, lidovci a TOP 09 prosadili návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, který zvýšil v příštím roce slevu na poplatníka na 34 125 korun, tedy proti letošku skoro o deset tisíc korun. S poslanci ANO zase schválili návrh premiéra Andreje Babiše, aby se zrušila tzv. superhrubá mzda a přitom se daň z příjmů snížila na patnáct procent z hrubé mzdy.

Daňové příjmy státního rozpočtu se v důsledku těchto změn sníží podle odhadu ministryně financí Aleny Schillerové o 87 miliard, a tím ještě vyroste deficit, který se dosud plánoval na 320 miliard.

Rozpočty obcí a krajů přijdou o dalších 43 miliard.

Na druhé straně tím poslanci pomohli zaměstnancům. Ti s nejnižšími platy na tom vydělají skoro dva tisíce měsíčně, čtyřikrát víc ovšem ušetří ti s platem nad sto tisíc.

Také Stanjurova poznámka o směšnosti vládní koalice měla důvod. Souručenství ANO a ČSSD prožívá nejhlubší rozkol od svého vzniku na jaře 2018.

Sociální demokraté nedokázali zastavit své partnery, když s pomocí Babišova návrhu prosadili patnáctiprocentní sazbu u daně z příjmů, a způsobili tak veřejným rozpočtům devadesátimiliardový výpadek. Pomstili se však tím, že dodali potřebné hlasy Ferjenčíkovi a ztrátu prohloubili o dalších 40 miliard.

Tandemu ANO a ČSSD se s pomocí komunistů pouze podařilo zastavit občanské demokraty, když chtěli z Babišova návrhu vyškrtnout plán na uvolnění rozpočtových pravidel. Vlády se podle něho mohou v příštích deseti letech zadlužit částkou dva a půl bilionu.

„To, co tady děláte, je zločin. Chcete udělat stopadesátimiliardovou sekyru, na kterou nemáme. Uvrhnete tuto zemi do dluhové spirály,“ vyzýval ještě těsně před konečným hlasováním své kolegy bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, ovšem marně.

K poraženým se počítají přes dílčí úspěchy také sociální demokraté.

Jejich poslanec Ondřej Veselý popsal jednání Sněmovny jako soumrak levice, která se marně brání bezohledné politice pravicových stran, mezi které vedle ODS nově započítal bývalé spojence z ANO.

„V Poslanecké sněmovně v tuto chvíli zbývá posledních 29 levicových mohykánů, kteří toho prostě mnoho proti zbytku nezmohou,“ spočítal Veselý celkový stav klubů ČSSD a KSČM. Důsledkem bude podle něho úpadek veřejných služeb včetně školství a zdravotnictví, které po daňových škrtech nebude z čeho financovat.

Nadšení v boji za nižší daně na rozdíl od občanských demokratů neprojevili delegáti hnutí ANO. Premiér se hlasování o svém návrhu nezúčastnil a ministryně financí Schillerová se během bezvýrazného projevu omezila na jediný superlativ, že takové daňové škrty Česká republika nezažila.

Z poslanců ANO podpořil Babišův návrh v diskusi Jaroslav Faltýnek, když ve dvou větách vypočetl, kolik díky snížení sazby ušetří občané jeho rodného Prostějova. Kromě něho vystoupil už jenom Pavel Juříček, který kolegům poslancům vysvětlil, že lidé po snížení daní začnou víc utrácet.

Reklama

Související témata:

Doporučované