Hlavní obsah

Víc než zdraví vůdce zajímá Severokorejce dostatek jídla. Koronavirus v zemi určitě je

Foto: Profimedia.cz

Lídr KLDR podle mě žije, ale má zdravotní problémy, říká koreanistka Nina Špitálníková.

Reklama

Kde je Kim-Čong-un? Otázka, kterou si pokládá už několik dní celý svět. Izolace před koronavirem se mi nezdá, to by režim zveřejnil fotky, vypadá to spíš na zdravotní problémy, říká ve Výzvě koreanistka Nina Špitálníková.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Kolik lidí v Severní Koreji skutečně ví, co je s Kim Čong-unem a kde je?

Těch lidí z nejbližšího okolí, kteří vědí o jeho zdravotním stavu, je opravdu minimálně. Mluvíme třeba o desítkách lidí, takže veřejnost se to nemůže dozvědět.

Těch vysvětlení jsme za poslední dobu slyšeli několik, od tajné operace přes problémy se srdcem až k tomu, že dokonce zemřel, teď je to izolace před koronavirem. Co se vám osobně zdá jako ta nejreálnější varianta?

Já si myslím, že tam bude nějaký zdravotní problém. Už se i spekulovalo o infarktu nebo něčem takovém. Kdyby to byla izolace od koronaviru, tak není problém poskytovat fotky, protože v médiích je zmiňován v poslední době, ale bez fotek. Takže si myslím, že to bude něco, co fyzicky narušilo jeho vzhled. Mohl zhubnout, může mít třeba ochrnutý kousek obličeje. Prostě něco, co by stát musel vysvětlovat veřejnosti, co se vlastně stalo.

To, že se v médiích objevuje zmínka o vůdci, aniž by tam byly fotky nebo videa, je, předpokládám, mimořádná událost.

Je to mimořádná událost. Stalo se to párkrát v historii za vlády Kim Čong-una. Vždycky potom se ukázalo, že tam byl nějaký ten zdravotní problém. Ale teď ty zmínky, nebo spíš nezmínky, trvají už zhruba 2 týdny. A poslední třeba tři čtyři dny je v médiích už Kim Čong-un zmiňován, ale jak říkám, bez té fotografie.

Spekulace o tom, že má Kim Čong-un zdravotní problémy, posílila také zpráva o tom, že do země přijela skupina elitních čínských lékařů. Je to ale neobvyklé, když celý svět bojuje s koronavirem, nemohli tam právě přijet s touto souvislostí?

Je to možné, opravdu všechno to jsou spekulace, protože i čínská vláda by si tady ty informace velmi střežila.

Na druhou stranu, KLDR přitom oficiálně oznámila, že jako první země na světě vyléčila všechny nakažené a nemoci covid-19 se úplně zbavila. Jak jí to můžeme věřit?

Já bych jí nevěřila vůbec, protože v médiích nejdříve tvrdila, že nemají žádné nakažené, že koronavirus není. Ale v Severní Koreji jsou nějaké restrikce, Severokorejci musí nosit roušky, nesmí chodit do některých veřejných prostor, nesmí chodit do restaurací, zároveň se spekulovalo, že na hranicích s Čínou koronavirus byl a že se to týkalo hodně vojáků, že mezi vojáky je to hodně promořené, nějaké hlídky byly úplně zrušeny. Tyto ukazatelé nám říkají, že koronavirus v Severní Koreji je, a jelikož tam nefunguje vůbec zdravotnictví, tak to může být docela fatální.

Vy jste v zemi byla opakovaně, z jakých zdrojů nejčastěji čtete tu situaci, na jaké se spoléháte?

Já se spoléhám nejvíc na koreanisty, kteří se o to zajímají a kteří většinou pracují pro North Korea News. Nejen oni, ale vlastně všichni koreanisté musí používat hodně kritického myšlení, protože nějaká studená válka mezi Západem a Severní Koreou je bohužel stále, takže ty propagandy a kontrapropagandy jsou jak vůči Severní Koreji, tak vůči Západu.

Koreanistka Nina Špitálníková.

Víc než zdraví vůdce zajímá Severokorejce dostatek jídla

Lze říci, jaká je teď v zemi atmosféra, když lidé nevědí, co je s jejich vůdcem?

Nevím, jestli úplně řeší vůdce, protože Kim Čong-un ještě nemá tak silně vybudovaný kult osobnosti, jako měl třeba Kim Čong-il nebo Kim Ir-sen. Teď v Severní Koreji je problém, že severokorejská vláda řekla, že teď bude ekonomická krize kvůli pandemii koronaviru, a doporučila, ať si lidé dělají zásoby. Což v Pchjongjangu vyvolalo lehkou paniku a lidé začali skupovat zásoby, protože tam zboží teď dováženo nebude a navíc jsou uzavřené hranice. Takže si spíš myslím, že lidé řeší nějaký ekonomický rozměr nebo to, aby měli zásoby jídla a podobně.

Vy zmiňujete, že lidé si ke Kim Čong-unovi ještě nevybudovali kult osobnosti. Jaký k němu mají vlastně vztah a mají ho stejně rádi jako jeho dědu nebo otce?

Určitě ne. K jeho dědečkovi Kim Ir-senovi pořád, i když se bavím s uprchlíky, kteří už žijí v Jižní Koreji, všichni mají nějaký respekt nebo nějakou adoraci, protože vládl dlouho a opravdu i za jeho vlády se Severní Korea v určitých obdobích neměla úplně špatně. Kim Čong- ila už Severokorejci zase tak v lásce nemají, pořád to byl velký vůdce, ale proti Kim Ir-senovi už to trošičku ochladlo. A Kim Čong-un je nový, on nastoupil v roce 2012 a nikdo ho v té době neznal, jeho oficiální portrét byl zveřejněný až minulý rok, takže teprve ten kult se buduje postupně.

Jak on proměnil KLDR?

On když nastoupil na takový pomyslný trůn, tak všichni přemýšleli, jakým způsobem to vlastně bude směřovat. A Kim Čong-un to směřoval jako Čína v 80. letech, takže udělal několik reforem, podpořil zemědělství, průmysl a cestovní ruch a začal tolerovat černý trh, takže díky tomuto vznikla jakási střední třída a do Severní Koreje už se snáze dostává i luxusní zboží. Ale na druhé straně rozšířil například tresty smrti, takže teď jsou tam častější popravy. Obnovil třígenerační trest, takže když něco někdo udělá, tak jdou tři generace u těch vážnějších skutků. Co se týče lidských práv, tak je to horší než za poslední roky za vlády Kim Čong-ila, což pro mě je ten ukazatel, že se Severní Korea neotevírá, ba naopak.

A co víme o něm osobně? V médiích se často dočteme, že ho trápí nadváha a že je silný kuřák, ale další informace chybí.

Jak jsem říkala, je strašně těžké nějak spekulovat o osobním životě Kim Čong-una, protože to je strašně střežené. Takže se to dá odhadovat jenom na základě nějakých faktorů, třeba jaké zboží si nechává dovážet z Číny nebo ze zahraničí, což je vlastně prokazatelné. Takže velkým kuřákem je, má rád opravdu luxusní zboží. V Severní Koreji dříve byly nechci říct prostitutky, ale ženy, které oblažovaly tu nejvyšší elitu. Tak tady to by mělo být také obnoveno. Podle těchto ukazatelů se zdá být jako velký požitkář.

V rozhovoru pro iDnes jste řekla, že pokud by zemřel, pak by se to Severokorejci dozvěděli až jako poslední. Proč až jako poslední?

Kvůli bezpečnosti. Ono se to oznamuje na několika sférách, nejdříve se to musí oznámit nejbližšímu okolí, vládě, pak postupně do krajů, až potom se to vyhlásí občanům, aby se všichni mohli připravit a propaganda se mohla připravit na to, co bude. Když například zemřel Kim Ir-sen, tak se to zveřejnilo až za pár dní. A během té doby Severokorejci sesekali stromy, aby vypadaly, že se klaní, a potom to propaganda použila, jako že i stromy pláčou, že umřel velký vůdce. Když umřel Kim Čong-il, tak to trvalo nějaké dva dny, než se to dostalo na veřejnost. Takže tam vždycky musí být nějaká časová odmlka, aby se na to režim připravil.

Kimova sestra na nástupnictví nedosáhne

A kdo by Kim Čong-una mohl vlastně nahradit? Média často zmiňují jeho sestru. Ta by byla pak první ženou v této pozici. Je to reálná možnost, nebo je tento post ženám v KLDR stále zapovězen?

Já si nemyslím, že je to reálná možnost. Zaprvé je žena a Severní Korea má pořád tradice z konfucianismu. Zároveň to, že nejbližším člověkem velkého vůdce je bratr nebo sestra, se stalo u Kim Čong-ila i u Kim Ir-sena, oba dva předchozí vůdci si v nějakých raných fázích své vlády vzali sourozence jako ty nejbližší, takže ač je teď vlastně Kim Jo-čong hodně exponovaná na veřejnosti, tak si nemyslím, že by bylo reálné, že by Severokorejci přijali to, že by byla vůdcem v Severní Koreji žena. A zároveň Kim Čong-un má stále tři děti, takže si myslím, že spíš se do čela Severní Koreje postaví nějaký regent, který bude vládnout do té doby, než toho budou schopné jeho děti.

Myslím, že jeho nejstarší syn má asi 10 let v tuto chvíli.

Je ještě mladík.

Pak se ještě zmiňuje i bratr Kim Čong-una, ale podle serveru BBC nemá příliš valný zájem o politiku, zato má obrovský zájem o Erica Claptona. Ten také nepřichází asi v úvahu.

Ten taky nepřichází v úvahu. Já si upřímně myslím, že kdyby se opravdu stalo to, že by teď Kim Čong-un zemřel, což si nemyslím, že se stalo, podle nějakých propagandistických věcí si myslím, že Kim Čong-un stále žije, tak by podle mě na pomyslný trůn nastoupil někdo z toho nejbližšího okolí, z politbyra nebo podobně. To by bylo i pro nás zajímavé, kdo by to byl. Nebo jakým způsobem by se to volilo, jelikož dříve to bylo vždycky dynastické, ale to jsou všechno spekulace.

A lze spekulovat i v případě, že se Kim Čong-un třeba za několik týdnů nebo dnů objeví na veřejnosti, jak to tamní propaganda odůvodní?

Oni to vlastně nemusí odůvodňovat, oni si mohou najednou vymyslet nějaký nový příběh, nějaký nový problém a tu pozornost stočit na něco nebo někoho jiného. Takže severokorejská propaganda často tyto odmlky v médiích potom vůbec nezdůvodňovala.

Reklama

Doporučované