Hlavní obsah

Více než polovina napadených koronavirem je vyléčená. Česko má první případy

Foto: Seznam Zprávy

Časová osa růstu případů nakažených, vyléčených a mrtvých.

Reklama

V České republice se o víkendu potvrdily první tři případy nakažení novým koronavirem, čísla však naznačují postupné uklidňování situace.

Článek

Virus Covid-19 se stále šíří, tempo však nabírá i počet vyléčených. Navíc je na číslech také vidět, že i když narůstá počet nakažených, denní počet úmrtí žádný dramatický nárůst nevykazuje.

V Evropě je nejvíc nemocných v Itálii, kde byl virus potvrzen téměř u 1 700 lidí, na Apeninském poloostrově si vyžádal již 34 životů. Přes sto případů hlásí i Německo a Francie, ve Španělsku nákazu potvrdili u 84 lidí. V dalších evropských zemích se pak jedná o nižší desítky nebo pouze jednotky napadených. Přes 120 Evropanů již lékaři vyléčili.

V České republice jsou potvrzené tři případy. Hygienici navíc postupně propouští lidi z karantény, u kterých bylo na nový virus podezření. Stále však platí doporučení Bezpečnostní rady státu. Podle ní by měli lidé zvážit cestování do oblastí, jako je například severní Itálie. Právě tam se nakazili všichni tři Češi ležící v současné době v Nemocnici Na Bulovce. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha však zatím není důvod přistupovat ke karanténním opatřením. Ta přijdou na řadu až v případě, že by se virus začal šířit po republice.

Virus Covid–19 napadl po celém světě již téměř 90 tisíc lidí, více než polovinu z nich se již lékařům podařilo vyléčit. Zásadním způsobem zpomalil nárůst nově objevených případů v Číně. Nový koronavirus si vyžádal přes 3 000 životů.

Reklama

Doporučované