Hlavní obsah

Kamala Harrisová se na chvíli stala prezidentkou USA, poprvé v dějinách

Foto: Profimedia.cz

Viceprezidentka Kamala Harrisová se stala první ženou v amerických dějinách, která působila jako hlava státu.

Reklama

Americký prezident Joe Biden podstoupil pravidelnou lékařskou prohlídku. Kvůli plánované anestezii převzala jeho funkce na necelou hodinu a půl americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Článek

Viceprezidentka Kamala Harrisová v pátek na hodinu a 25 minut zastoupila v prezidentské funkci Joea Bidena. Stalo se tak poté, co americká hlava státu podstoupila ve vojenské nemocnici Waltera Reeda severně od Washingtonu kolonoskopické vyšetření vyžadující anestezii, informuje britská BBC. V historii USA se tato situace nestala poprvé, mimořádné ale bylo, že do nejvyšší politické funkce v USA nastoupila dočasně žena.

Biden opustil Bílý dům po deváté hodině ráno tamního času. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová následně po poledni přes Twitter oznámila, že prezident své povinnosti přebral zpět. Informovala také, že je „v dobrém rozpoložení“.

Harrisová, která se mimo jiné na krátkou dobu stala i velitelkou americké armády a zodpovědnou osobou za jaderné zbraně, pracovala v průběhu Bidenova zákroku ze své kanceláře v západním křídle Bílého domu.

Kompletní lékařské vyšetření včetně možné anestezie spojené s kolonoskopií je pro americké prezidenty ve funkci běžnou záležitostí. Podobně jako Harrisová, i viceprezident Dick Cheney v roce 2002 a 2007 na krátký čas zastoupil ve funkci kvůli kolonoskopickému vyšetření pod anestezií bývalého amerického prezidenta George Bushe. Naopak pravděpodobně stejné vyšetření v době svého působení odmítl bývalý americký prezident Donald Trump. Podle jeho bývalé mluvčí Stephanie Grishamové tak chtěl zabránit tomu, aby prezidentské pravomoce připadly jeho tehdejšímu viceprezidentovi Mikeu Pencovi, uvádí britský The Guardian.

Dočasné zproštění funkcí proběhlo zasláním oficiálního dopisu o předání pravomocí špičkám Kongresu. „Dnes podstoupím rutinní lékařskou proceduru vyžadující sedaci. Vzhledem k současným okolnostem jsem se rozhodl dočasně převést pravomoci a povinnosti úřadu prezidenta Spojených států na viceprezidentku během krátké doby procedury a zotavení,“ cituje americká CNN Bidenův dopis.

Zákrok, který v pátek Biden podstoupil, prezentoval Bílý dům jako součást pravidelné prohlídky. Psakiová dále uvedla, že Bílý dům během dne zveřejní souhrn se závěry z vyšetření. Téměř 79letý Biden je dosud nejstarším prezidentem USA v jejich historii. Poslední kompletní lékařskou prohlídku absolvoval v roce 2019. Tehdy ho jeho lékař označil v lékařské zprávě za „zdravého a energického“.

Reklama

Doporučované