Hlavní obsah

Vichřice nad Českem byla ničivá. Porovnali jsme ji s největšími bouřemi letoška

Vichřice nad Českem byla ničivá. Jaké dopadlo srovnání s opravdu silnými bouřemi, které známe?Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Českem se prohnala nejsilnější vichřice za posledních deset let. Dosáhla síly orkánu.

Článek

Českou republikou se o víkendu prohnala vichřice Herwart. Vítr u nás připravil o život čtyři lidi, napáchal milionové škody, přerušil elektrická vedení a ochromil železniční dopravu. Jde o nejsilnější vichřici za posledních deset let u nás. S tropickými hurikány nicméně vichřici Herwart srovnávat nelze.

Nejsilněji o víkendu zafoukalo na Sněžce, naměřili tam nárazový vítr o rychlosti 180 kilometrů v hodině. V nížinách se ale maximální rychlost větru v nárazech pohybovala kolem stovky, průměrná rychlost byla 60 až 80 kilometrů v hodině.

Například čtvrtá tropická cyklóna atlantické hurikánové sezony, hurikán Irma, který zasáhl na konci léta Malé i Velké Antily a jihozápad USA, dosahovala rychlosti až 250 kilometrů v hodině.

Nejsilnější hurikány mohou přesáhnout i rychlost 300 kilometrů v hodině a být tedy až třikrát silnější než vichřice, což je podle Beaufortovy stupnice vítr dosahující rychlosti mezi 88 až 117 kilometry v hodině. Vyšším stupněm je orkán, což je vítr o rychlosti 118 kilometrů v hodině a více.

Hurikány se od vichřic liší i vznikem, výskytem a velikostí

Hurikány mají svoji pětimístnou stupnici, přičemž pátý stupeň začíná na 252 kilometrech za hodinu. Rychlost a síla větru ale není zdaleka jediným faktorem, ve kterém se tropické cyklóny liší od vichřic. „Hurikány jsou tropické tlakové níže, které se roztáčejí do velmi vysokých rychlostí, ale nabývají menších rozměrů, řádově se jedná o stovky kilometrů v průměru. Mimotropické tlakové níže, které jsou u nás, mají rozměry 1000 až 2000 kilometrů a mají menší rychlost větru,” vysvětlil Seznamu meteorolog Petr Dvořák.

Hurikán a vichřice se liší i principem vzniku. Vítr, který jsme zažili o víkendu v Čechách, vzniká, když jsou vedle sebe studená a teplá vzduchová hmota. Čím větší je teplotní kontrast, tím silnější je vítr. „Někdy se to tak povede, že ten vítr je na naše poměry realitvně velmi silný,” dodal Dvořák.

Hurikán se může vyskytnout jen v tropickém pásu a většinou ho roztočí takzvaná Coriolisova síla - zjednodučeně setrvačnost související s rotací Země.

Lidé v jihovýchodní Asii nazývají jev tajfun, v oblasti Indického oceánu je známý spíše jako cyklón. Dohromady po celé Zemi vznikne asi 80 takových bouří za rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované