Hlavní obsah

Vídeň už provoněl tradiční punč. Na vánočních trzích přibývají turisté i čeští stánkaři

Vídeňské Vánoce si zakládají na milionech barev a ozdob. Začaly už v polovině listopadu.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vídeňské vánoční trhy si ročně nenechá ujít 3,5 milionu návštěvníků. Ceny letos zůstaly stejné.

Článek

Je to tradice, kterou miluje celé Rakousko. Vídeň už šest týdnů před Vánoci žije křesťanskými svátky. O tom, zda není v půlce listopadu na ozdoby a stromky příliš brzy, nechtějí místní slyšet. „Vychutnáváme si atmosféru Vánoc. Trhy většinou začínají dva týdny před startem adventu. Málokdo se nad tím pozastavuje,“ řekla Sonja Kellnerová z agentury, která se stará o propagaci nejznámějšího trhu na Radničním náměstí.

Říkají mu „Vánoční sen“ a pro lidi milující okázalou výzdobu či miliony světel je to u radnice opravdu pohádková atmosféra. Najdou tam 152 stánků s řemeslnými výrobky, čokoládou nebo tradičním punčem. „Letos přibyly některé stánky s rukodělnými výrobky. Vedle velkého stromu srdcí jsme přidali také Bussiplatz,“ dodala Kellnerová.

Bussiplatz je malá dřevěná rampa, na níž páry pod stromem lásky nešetří polibky a selfie. Kýčovité kulisy si užívají.

Podle rakouské hospodářské komory trhy ročně přinesou městu miliardu korun.

Christkindlmarkt čelil podobné kritice jako v minulosti trhy v Brně nebo Praze. Vánoční sen má totiž na starosti privátní spolek. Zatímco městu platí za jeden stánek asi 150 korun denně, stánkaři s oblíbeným punčem musí provozovateli vysázet za šest týdnů až třicet tisíc eur, v přepočtu přes tři čtvrtě milionu korun.

Účetní dvůr, obdoba českého Nejvyššího kontrolního úřadu, v říjnu Vídni doporučil, aby vybírala nájemné přiměřené atraktivitě místa a žádala spravedlivý podíl z výdělku.

Nicméně město ani tuto tradici nezměnilo a sazbu soukromníkovi ponechalo. „Provozujeme dětské dílničky na radnici a staráme se o reklamu v zahraničí. Když to všechno sečtete, ušetřili jsme městu náklady za 550 tisíc eur (skoro 14 milionů korun – pozn. red.),“ namítl šéf pořádajícího spolku Akan Keskin pro ORF.

Výběr stánkařů byl letos přehlednější než v předešlých letech, a provozovatel se tak chce vyhnout dřívějším nařčením, že stánky pronajímal lidem z rodiny.

O víkendu kromě Radničního náměstí začaly trhy třeba u katedrály svatého Štěpána, na náměstí Am Hof nebo ve Freyungu, kde se stánky pravidelně objevují už od roku 1772. Místní tvrdí, že právě na tomto starobylém místě návštěvníci najdou nejlepší punč.

Prosazují se také čeští stánkaři. Ve Freyungu funguje přes padesát vánočních stánků, minimálně dva mají českého provozovatele. „V Rakousku jsme čtvrtým rokem. Chtěli jsme ukázat, že trdelníky umíme dělat i v zahraničí. Vídeň je kosmopolitní město. Máme české zákazníky, kteří si dělají výlety na trhy, ale také rodilé Vídeňany, Francouze nebo Italy,“ řekl provozní Radek Jiroušek.

Zájemci ve Freyungu nakoupí také dřevěné hračky z Hradce Králové.

Dvacítku místních trhů ročně navštíví okolo 3,5 milionu turistů, loni se číslo mírně zvedlo. Z toho půl milionu lidí přijede ze zahraniční. Přesné statistiky národností pořadatelé nevedou, ale Češi jsou na čelních příčkách a přijíždějí jich desetitisíce. „Turisty vítáme. Není to pro nás žádný problém, Město ještě víc ožije. Máte více možností jít ven s přáteli. Jinak byste se v zimě zabarikádovali v bytě a půl roku nevycházeli,“ pousmála se Edel Tarani.

Souhlasí s ním Ursula, která se narodila v centru. „Takže jsem s turisty vyrostla. Drtivá většina si město užívá právě o Vánocích. Je to skvělé a pomáhá to i rozpočtu,“ řekla.

Město dříve zažívalo častý dopravní kolaps kvůli autobusům, které zajížděly až do centra. „V novém systému zůstávají na záchytných parkovištích. Myslím, že nápor turistů město zvládá dobře,“ uvedla Kellnerová.

Podle Jirouška se s turisty ve vánoční Vídni pojí běžné problémy. „Narůstající ceny služeb, plné hotely a parkoviště. Pozitiva jsou jasná: krásné památky, trhy a holky,“ dodal. Běžná víkendová cena hotelu pro dva lidi v centru se pohybuje okolo patnácti tisíc korun, může přesáhnout i třicet tisíc.

Dobrá zpráva na konec. Ceny jídla a pití se oproti loňsku nezměnily. Punče i svařáky stojí většinou 4 eura, v přepočtu 100 korun, třeba tradiční gulášová polévka v chlebu okolo 150 korun.

Nejčastěji se kromě vídeňských punčů prodávají perníčky. „Vánoce v tomto stylu milujeme,“ shodují se Vídeňané.

A tak to bude dalších pět týdnů.

Rozpočet na trhy

(jednotlivec a jeden den, bez dopravy do Vídně)

jednodenní parkování P+R Donaustadtbrücke – 3,60 eur (90 korun)

metro U-bahn tam a zpět – 4,80 eur (120)

2 hrnky svařáku či punče – 8 eur (200)

bramborák – 3 eura (75)

gulášová polévka v chlebu 7 eur (175)

záchody 0,5 eur (15 korun)

velký krajíc chleba se slaninou, sádlem, nebo pomazánkami 3 eura (75)

Celkově: asi 750 korun

Další možné náklady

záloha na hrnek 4 eura (100 korun)

dálniční známka 10denní 9,2 eur (230)

bruslení u radnice 8 eur (200)

Reklama

Doporučované