Hlavní obsah

Video: Astronauti z Crew Dragon se mají z vesmíru vrátit v srpnu

Loď Crew Dragon přistála 31. května na Mezinárodní vesmírné stanici. Vrátit zpět na Zemi by se měla v srpnu tohoto roku. Návrat závisí na několika faktorech a na počasí v zónách přistání.Video: AP

 

Reklama

Loď Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX se s astronauty vrátí z Mezinárodní vesmírné stanice na Zemi pravděpodobně v srpnu. Pro portál Spaceflight Now to sdělil vedoucí činitel NASA pro mise lidí ve vesmíru Kenneth Bowersox.

Článek

Crew Dragon přistála na ISS 31. května, den po startu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Pro vesmírný výzkum Spojených států šlo o důležitou událost, neboť znamená konec závislosti Američanů na ruských raketách a lodích Sojuz. Poprvé po devíti letech od ukončení programu raketoplánů odletěli američtí astronauti americkou lodí z území USA.

Jak dlouho Behnken a Hurley na orbitálním komplexu zůstanou, nebylo před startem určeno, ale mělo by to být v rozmezí jednoho až čtyř měsíců. Bowersox v úterý řekl, že termín návratu závisí na několika faktorech, jako je fungování Crew Dragonu, postup práce obou astronautů na ISS a počasí v zónách plánovaného přistání v Atlantském oceánu a Mexickém zálivu.

Podle Bowersoxe první mise Crew Dragonu s posádkou, která je stále ještě testovací a má označení Demo-2, zatím probíhá dobře. „Nestanovili jsme délku mise Demo-2, dokud jsme nedostali posádku na ISS a neviděli, jak Dragon funguje. Loď si vede velmi dobře, takže si myslíme, že je rozumné, aby tam posádka zůstala měsíc nebo dva,“ uvedl šéf pilotovaných misí NASA.

„Rádi bychom je dostali domů někdy v srpnu,“ řekl Bowersox. Přitom prozradil, že do konce července jsou plánovány nějaké pracovní směny nynějšího velitele ISS astronauta NASA Christophera Cassidyho s Behnkenem vně ISS. Měli by nahradit staré baterie novými lithium-iontovými, které na stanici dopravila koncem května japonská nákladní loď Kunotori 9.

Portál Spaceflight Now k tomu napsal, že se očekává, že Behnken vystoupí ven nejméně dvakrát koncem června a začátkem července.

Nejmenované zdroje podle portálu k termínu návratu upozornily, že pokud povětrnostní podmínky budou vypadat příznivě, NASA a SpaceX by se mohly rozhodnout pro návrat Crew Dragonu ještě před koncem července.

Reklama

Doporučované