Hlavní obsah

Let, který přepíše historii. SpaceX s posádkou odstartoval do vesmíru

Start rakety Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska.Video: NASA

 

Reklama

Do kosmu vzlétla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, což se s přihlédnutím k tomu, že jde už o 88. takový let, může zdát jako rutinní záležitost. Dnes je to ale jiné. Díky speciálnímu „nákladu“ se tento let zapíše do historie.

Článek

Po středeční nepřízni počasí se historickým dnem stala sobota 30. května 2020. Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX dopravila do vesmíru loď Crew Dragon se dvěma americkými astronauty na palubě. Jejich hlavním úkolem bude definitivně dokončit testování lodi Crew Dragon. Astronauti na oběžné dráze vyzkouší manuální ovládání lodi a řadu dalších testů. Pak se připojí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Let přímo v Kennedyho vesmírném středisku na floridském mysu Canaveral sledoval americký prezident Donald Trump, který podle agentury AFP označil start v režii společnosti SpaceX za „něco neuvěřitelného“.

Co jste mohli sledovat

- Dvě minuty a třicet sekund po startu se od rakety Falcon 9 odpojil první stupeň - nejnákladnější součást rakety, která, jak je pro stroje SpaceX specifické, se dokáže vrátit zpět na Zemi.

- Zatímco zbytek rakety s lodí pokračovaly směrem vzhůru na oběžnou dráhu Země, první stupeň Falconu 9 se vrátil zpět a přistál na plošinu Of Course I Still Love You plovoucí na hladině moře.

- Po dalších šesti minutách se od zbytku rakety odpojila i samotná loď Crew Dragon, která má v neděli odpoledne v 16.27 našeho času dorazit k ISS.

Milník pro USA

Důvodů, proč se o misi Crew Dragon DM-2 hovoří jako o historické, je víc. Na prvním místě je většinou zmiňován fakt, že vrátí Spojené státy do vesmírné hry, ze které vypadly v roce 2011. Řeč je o dopravě lidí do vesmíru. Posledních devět let totiž američtí astronauti k cestám do kosmu nelétali z USA v amerických strojích, ale z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v ruských lodích.

NASA své astronauty do vesmíru přestala posílat jednoduše proto, že neměla čím. Všechny tři vesmírné lodě byly v roce 2011 vyřazeny z provozu - Discovery, Endeavour i Atlantis tak ukončily 30letý program Space Shuttle, v rámci něhož do kosmu létaly pilotované raketoplány. Samotná vesmírná agentura SpaceX Elona Muska dosud do vesmíru neposlala jediného člověka.

Foto: NASA

Na americké astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici čeká i tato vzácná relikvie. Malou americkou vlajku do vesmíru dopravil při prvním letu raketoplán Atlantis v roce 1981. Když v roce 2011 Atlantis ukončil program Space Shuttle, jeho posádka nechala vlajku v přechodové komoře stanice se vzkazem, že ji může převzít jedině ten, kdo odstartuje z USA.

„Tohle je obrovské. Posíláme do vesmíru americké astronauty, v amerických strojích, z americké půdy,“ popsal Forbesu význam zbavení se závislosti na Rusku seniorní poradce ve SpaceX a bývalý astronaut NASA Garrett Reisman.

Čest stát se členy posádky historického letu dostala dvojice veteránů NASA Robert Behnken a Douglas Hurley.

Kdo jsou Behnken s Hurleym?

- Velitelem lodi je 53letý Douglas Hurley. Ve vesmíru za svůj život strávil 28 dní, 11 hodin a 12 minut.

- Ještě o den déle pobyl ve vesmíru jeho kolega, 49letý Bob Behnken, kromě 29 dní, 12 hodin a 17 minut mimo planetu Zemi strávil i 37 hodin a 33 minut takzvaným spacewalkem, tedy ve volném vesmíru mimo loď nebo stanici.

- Oba veteráni byli ještě u letů v rámci programu Space Shuttle. Douglas pilotoval raketoplán Endeavour v roce 2009 a Atlantis o dva roky později. Behnken byl na palubě Endeavouru v roce 2008 a pak ještě jednou v roce 2010.

Vyzkoušejte si, jak těžké je přistát na ISS

Zakotvení lodi Crew Dragon k ISS by mělo proběhnout v automatickém režimu. SpaceX nicméně už dříve tento měsíc přišla s online simulátorem, kde si můžete vyzkoušet zjednodušenou verzi manuálního zakotvení. Jak jsme se ale sami přesvědčili, ani ta není tak úplně jednoduchá.

Ztracený ve vesmíru. Takhle dopadl při zkoušce redaktor Seznam Zpráv:

Po zhruba sedmi minutách zábavy a pocitu, že vše jde dobře, přišlo pár zbrklých kliknutí myší, která loď vyhodila z osy. Z následného stavu totální dezorientace už nevedla cesta zpět. Jak uspějete vy?Video: SpaceX

Na ISS Behnken s Douglasem rozšíří současnou posádku složenou z Američana Chrise Cassidyho a Rusů Anatolije Ivanišina s Ivanem Vagnerem. Dvojice Američanů dosud neví, jak dlouho ve vesmíru zůstane, může to být jeden až čtyři měsíce. Doba pobytu bude záležet hlavně na tom, jak budou fungovat solární panely Crew Dragonu.

Mise skončí v Atlantickém oceánu, kam Crew Dragon dosedne na padácích. Původně byla sice loď navržena pro přistání na pevnině s pomocí motorů SuperDraco, NASA si ale z bezpečnostních důvodů vyžádala padákové přistání.

+12

Zlom pro vesmírný turismus

Dnešek není jen velkým dnem americké astronautiky. Pokud bude mise úspěšná, dostane totiž loď Crew Dragon oficiální schválení od NASA pro dopravu astronautů do vesmíru, což také pravděpodobně znamená začátek doby vesmírné turistiky. „Tohle je začátek soukromých letů do vesmíru. Společnosti jako SpaceX a Boeing budou mít možnost vyrábět další stroje a dopravovat do vesmíru kromě astronautů NASA i soukromé osoby,“ řekl Reisman.

SpaceX má aktuálně k dispozici jedinou loď Crew Dragon, což se ale brzy změní. Další - Crew 1 - už je ve výrobě a v září má na ISS vynést tři astronauty NASA a jednoho Japonce z vesmírné agentury JAXA. Podle Reismana z „montážních linek SpaceX vyjde ještě víc strojů“. Jinými slovy bude mít SpaceX nejen povolení, ale i víc kapacity pro realizaci soukromých vesmírných výletů.

Video ukazuje první let lodi Crew Dragon. Loni její posádku v rámci testu tvořila jen figurína. Druhá část videa ukazuje testování modulu i poslední přípravy na misi.

SpaceX těsně první

Soukromá vesmírná agentura SpaceX neměla prestižní pozici hybatele historického momentu jistou, v patách jí jsou totiž jiné soukromé společnosti.

Boeing chce první testovací let lodi CST-100 Starliner s posádkou stihnout ještě letos. Kromě toho Airbus s firmou Lockheed Martin vyvíjí pro NASA novou kosmickou loď Orion.

V pokročilém stadiu svých projektů s cílem nabídnout suborbitální lety veřejnosti jsou i společnosti Blue Origin a Virgin Galactic. Podle Reismana je tak možné, že rok 2020 se do historie zapíše jako milník, kdy do vesmíru pošlou lidi hned čtyři soukromé společnosti. Suborbitální lety jsou však v tomto ohledu diskutabilní, protože se při nich nedoletí přímo na oběžnou dráhu a spíše se jen dotknou hranice vesmíru.

Reklama

Doporučované