Hlavní obsah

Babiš je olizovač. Ani v době nákazy se neudrží

Bez komentáře: Výseč z projevu premiéra. Takhle se neudržel a olizoval si prsty.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Český premiér v přímém přenosu dokázal, jak nesmírně obtížné je dodržovat základní hygienická doporučení, která mají ochránit před možností nákazy novým koronavirem.

Článek

Promnutí oka, poškrábání na nose, olizování prstů. Od chvíle, kdy se po světě začal šířit Covid-19, hygienici právě před těmito doteky varují. Není bezpečné dotýkat se vlastního obličeje, protože tudy si infekční onemocnění dýchacích cest – včetně koronaviru – nacházejí cestu do lidského těla.

Český premiér Andrej Babiš v přímém přenosu dokázal, jak těžké je doporučení se držet. Jen během úvodního slova tiskové konference po zasedání Bezpečnostní rady státu – řeč trvala zhruba čtyři minuty – si hned čtyřikrát naslinil prst, aby se mu lépe otáčely papíry. Mluvil přitom o drastických opatřeních, které vláda zavádí, aby zamezila – šíření koronaviru.

Babiš v tom jistě není sám. List The Washington Post už před časem citoval experty, kteří se shodli, že dotyky rukou v obličeji jsou něčím, co prostě děláme od malička. „Je velmi těžké to změnit, protože ani nevíme, že to děláme,“ řekl William Sawyer, rodinný lékař ve městě Sharonville v Ohiu, který založil neziskovou organizaci Henry the Hand, jež propaguje hygienu rukou. „Je to zvyk – a zvyky se těžko mění.“

Stejný list také citoval studii z roku 2015, která zjistila, že se dotkneme vlastního obličeje průměrně dvacetkrát za hodinu. A 44 procent těchto dotyků zahrnuje kontakt s očima, nosem nebo ústy.

Přímý přenos po jednání Bezpečnostní rady státu: Zavírají se školy, ruší představení.Video: čtk, ČTK

Reklama

Související témata:

Doporučované