Hlavní obsah

Video: Experiment ohrožující život. Dá se vyžít z ruské minimální mzdy?

Svět bez obalu: Ruští dělníci zkusili, jaké to je žít jeden měsíc jen z minimální mzdy.Video: RFE/RL

 

Reklama

Skupina dělníků se v ruském Čeljabinsku rozhodla, že vyzkouší, jaké to je žít jen z minimální mzdy, a to po dobu jednoho měsíce. Zjistili, že je to zcela nemožné.

Článek

Většina z nich byla během testu hladová, nemohli si dovolit skoro žádné léky nebo léčbu a ani v práci pak nedosahovali dobrých výsledků. „Došly mi teď peníze i chleba. Cítím se velmi slabá,“ říká jedna z účastnic pokusu.

14 aktivistů mělo k dispozici 12 130 rublů na měsíc, což je v přepočtu asi 165 dolarů. Šlo o dělníky - muže i ženy - pracující v továrnách v ruské Čeljabinské oblasti.

„Nevěřte tomu, co slyšíte a co vám říkají. Je nutné provést praktickou zkoušku. Musíte se pokusit z těchto peněz vyžít a teprve pak si pravděpodobně uvědomíte, že je to nemožné,“ říká jeden z dělníků, který se zúčastnil testu.

„O měsíc později jsem to pochopil. Musím teď chodit na pravidelné injekce, protože mám problémy s klouby a páteří,“ svěřuje se další člen skupiny.

„Cítím se velmi slabý. Obvykle jsem dokázal lít ocel v jednom zátahu, což trvá asi čtyři až pět hodin. Teď potřebuji pauzu. Ruce a nohy se mi brzy unaví. Jsou slabé. Nemohu se soustředit. Třesu se a cítím závratě. Výsledek mé práce během pokusu nebyl dost dobrý a všiml si toho i náš inspektor kvality,“ popisuje průběh testu další člen.

Vadim Kochkajkin začal mít problémy už devátý den testu a jak se svěřil ve videu: „Jsem teď v krevní bance v Čeljabinsku. Obvykle sem chodím každý druhý měsíc. Krev jsem dal už téměř 50krát, ale poprvé byl můj hemoglobin na 110. Normální by to u dospělého muže mělo být na 150. To je ale jen jeden z mnoha alarmujících důsledků našeho experimentu, kdy jsme se rozhodli žít a pracovat jen s minimální mzdou.“

Účastníci experimentu také uvádějí, že jim nezbyly peníze ani na léky. Několik účastníků vzdalo měsíční experiment s minimální mzdou ještě před jeho uplynutím.

„Skončili jsme s tím 28. den. Cítíte se prostě hrozně. Ani se nedá moc přemýšlet. Člověk totiž myslí jen na jednu věc: Že má strašný hlad, že chce jíst!“ hodnotí test jeden z dělníků.

Ruské ministerstvo práce navrhlo zvýšení minimální mzdy ze 12 130 rublů na 12 792. To je o necelých 10 dolarů více.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované