Hlavní obsah

Video: Filipíny sužují mohutné záplavy, obětí tajfunu přibývá

Tropická bouře sužuje Filipíny, zasáhla i Manilu. Řada čtvrtí filipínské metropole se v důsledku silných lijáků ocitla pod vodou.Video: AP

 

Reklama

Filipíny zasáhl v krátké době další tajfun. Po nejsilnějším tajfunu Goni dorazil na Filipíny Vamco.

Článek

Tajfun zasáhl jako první ostrov Luzon. Silný vítr a vydatný déšť způsobily v Cagayanské oblasti nejhorší záplavy za čtyři desetiletí a části tohoto regionu stále zůstávají pod vodou.

Tropická bouře postihla i hlavní město Manilu. Řada čtvrtí filipínské metropole se v důsledku silných lijáků ocitla pod vodou. Téměř tři miliony domácností jsou bez dodávek elektřiny.

Počet obětí tajfunu roste. Úřady zatím evidují 67 mrtvých, dalších 12 lidí se pohřešuje, uvedla v pondělí agentura Reuters s odvoláním na tamní úřady.

Filipínská vláda začala sčítat škody. Zničeno bylo víc jak 26 tisíc budov. Zemědělské škody agentura Kjódó vyčísluje na 1,2 miliardy filipínských pesos (5,6 miliardy korun) a škody na infrastruktuře na 470 milionů pesos.

To jsou obří škody i na Filipíny, kde se se silnými bouřemi potýkají pravidelně, trápí je v průměru dvacetkrát do roka.

Tajfun o víkendu zasáhl také pobřeží Vietnamu. Místní správa už předtím vydala výstrahu a evakuovala v sedmi pobřežních provinciích téměř 650 tisíc lidí, uvedl s odvoláním na místní média zpravodajský server Opoyi.

Podle tamního úřadu pro zvládání katastrof se při bouři zranilo nejméně pět lidí. Tajfun Vamco podél pobřeží vyvracel stromy a shazoval střechy domů, uvádí vietnamská média.

Země se stále vzpamatovává z předchozích tajfunů Molave a Goni, které způsobily v zemi mohutné záplavy a zavinily značné sesuvy půdy.

Jen za poslední měsíc se centrální oblastí Vietnamu prohnalo sedm tajfunů a tropických bouří.

Reklama

Doporučované