Hlavní obsah

Video: Havajská sopka vytvořila vulkanický smog. Dým zakryl slunce

Láva obtéká domy: řádění sopky Kilauea.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Vulkanický smog se šíří nad další ostrovy, způsobuje potíže s dýcháním.

Článek

Havajská sopka Kilauea nedá lidem spát ani po více než třech týdnech aktivity. Kromě lávy a kamenů, které v posledních dnech zničily část ostrova, se jejím bouřením v atmosféře vytvořil takzvaný vog, vulkanický smog.

Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

Vulkanický smog vzniká spojením páry, oxidu uhličitého a oxidu siřičitého, které se uvolňují spolu s tektonickou aktivitou sopky do vzduchu, slunečního světla, vlhkosti a dalších plynů s částečkami v atmosféře. Během několika dní malé částečky zastíní sluneční světlo a vytvoří kouřovou mlhu, připomíná britský The Independent. Vog navíc může být unášen větrem na dlouhé vzdálenosti, s největší pravděpodobností zasáhne i další havajské ostrovy.

Video: AP, Reuters

Působení toxického smogu se projevuje pálením očí, bolestmi hlavy a pálením v krku. Osoby, které mají astma nebo jiné respirační onemocnění, mohou skončit v nemocnici. Podle fotografa Chrise Stewarta ale přece jen na vulkanickém smogu existuje něco pozitivního - pokud je přes něj vidět, podtrhuje barvy při západu slunce.

Video: Lukáš Marek, Reuters

Kilauea vyvolává obavy místních obyvatel a zvědavost turistů. Žádné oběti na životech a s výjimkou jediného ani žádná vážnější zranění zatím vulkán nezpůsobil. Odborníci ale nevylučují, že to nejhorší mají obyvatelé Havaje teprve před sebou. Živel je podle nich nepředvídatelný, možná je i masová evakuace. Domovy, často zcela zničené, muselo opustit zatím přes 2000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované