Hlavní obsah

Video: Je babičkou dvanáctičlenné rodiny. Živí ji sama, ručně vyrábí cihly

Svět bez obalu: Afghánce je 55 let, je mnohonásobnou babičkou. A jedinou členkou dvanáctičlenné rodiny, která vydělává.Video: RFE/RL

 

Reklama

Afghánistán se stále vzpamatovává z vleklé občanské války. Mnoho mužů bylo v bojích zraněno a je pro ně obtížné najít si práci. Tradiční mužskou roli živitele rodiny tak stále častěji přebírají ženy.

Článek

Pětapadesátiletá Bibi je jako jediná ze své dvanáctičlenné rodiny schopná pracovat a vydělat pro sebe a své blízké nějaké peníze. Pracuje v místní cihelně, kde celý den vyrábí cihly.

Bibi opustila svůj domov v afghánském okrese Kot v provincii Nangarhár před devíti lety. Probíhaly tam těžké boje mezi vládními jednotkami a ozbrojenci Islámského státu. Její syn, snacha a 9 vnoučat utekli s ní.

„Odešli jsme kvůli chudobě a válce. Všechno jsme tam nechali, abychom si zachránili život. Dokonce jsme si nevzali ani své náhradní oblečení,“ vzpomíná Bibi. „Někteří lidé nám zde pomohli. Potom jsem začala pracovat v cihelně a život jde dál. Mým vnoučatům ale není dobře a často mají kašel,“ stýská si.

Syn pracovat nemůže, ve válce utrpěl vážná zranění. Snacha se pak stará o malé děti, takže Bibi sama musí živit celou rodinu.

„Dlužím peníze různým obchodníkům. Koupila jsem nějaké zboží na úvěr. Půjčila jsem si i od majitelů cihelny. Polovina z toho, co vydělám, jde teď na splácení mého dluhu,“ líčí těžký úděl Bibi.

Největší starost přitom má o vnoučata, která jí s výrobou cihel pomáhají. „Nemají ani pořádné boty na zimu. Potřebovali by boty a dobré oblečení. Mohou ale nosit jen to, co nám dají ostatní lidé.“

Bibi je jen jednou z mnoha afghánských žen, které se staly v Afghánistánu díky válce a chudobě živitelkami svých rodin.

Podrobnosti v úvodním videu. Další reportáže z pořadu Svět bez obalu najdete v archivu na webu.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované