Hlavní obsah

Video: Kurdská milice zveřejnila záběry z bojů o Afrín. Na vozidlo nepřátel vyslala raketu

Kurdská milice zveřejnila video útoku naváděnou raketou na turecké vozidlo v Afrínu.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Syrská kurdská milice YPG zveřejnila video ukazující přímý zásah naváděnou raketou do obrněného vozidla v Afrínu. Zasaženi byli podle agentury AP pravděpodobně bojovníci podporovaní Tureckem.

Článek

Kurdská milice v pondělí zveřejnila video útoku naváděnou raketou na obrněné vozidlo ve vesnici vzdálené zhruba hodinu cesty od města Afrín. Podle agentury AP vozidlo zřejmě patřilo k protureckým silám.

Město Afrín leží na severu Sýrie ve stejnojmenné příhraniční oblasti a dosud bylo pod kontrolou Kurdů. Turecko v lednu zahájilo ofenzivu s cílem vytlačit bojovníky kurdské YPG pryč od turecké hranice. Příslušníky YPG Turecko označuje za teroristy.

V neděli turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že centrum města Afrín je dobyto a zavlály nad ním turecké vlajky.

Zprávy o situaci v Afrínu ale nejsou jasné. Podle jedněch je už dobyto celé město a v ulicích jsou vidět proturecké oddíly i s těžkou technikou. Erdogan řekl, že pokračuje odstraňování min a zbytků kurdských jednotek. Podle Kurdů ale boje pokračují.

Kurdská správa města oznámila, že se Kurdové rozhodli ustoupit od přímého boje a přejít na gerilovou válku. „Naše jednotky jsou na celém území Afrínu. Budou útočit na pozice tureckého nepřítele a jeho žoldáků při každé příležitosti. Stanou se jejich trvalou noční můrou,“ sdělil člen afrínské správy.

V noci na pondělí při explozi v Afrínu zemřelo 11 lidí, bylo mezi nimi sedm civilistů a čtyři členové protureckých oddílů. Z Afrínu už podle místní správy odešlo 200 000 lidí.

YGP je spojencem Spojených států v boji proti radikálnímu Islámskému státu. USA podobně jako Francie milicím YPG poskytují zbraně a výcvik pro boj proti IS.

Reklama

Doporučované