Hlavní obsah

Video: Muslimské ženy v Dillí chrání kamaráda před výpraskem od policie

Podívejte se, jak vypadají nepokoje v indickém Dillí.Video: AP

 

Reklama

Na sociálních sítích se šíří záběry, jak skupina indických žen v Dillí utvořila lidský štít kolem muže, kterého se místní policie pokoušela surově zatknout během protestů proti novému zákonu o občanství v Indii.

Článek

Zúčastněné ženy jsou podle Al Jazeery studentkami univerzity Jamia Millia Islamia. Byly mezi tisíci lidí, kteří se v neděli shromáždili na univerzitě, aby dali najevo svůj nesouhlas s novým zákonem o občanství.

Ten umožní získat indické občanství nelegálním nemuslimským přistěhovalcům z okolních států. Návrh zákona o občanství je podle kritiků diskriminační a ohrožuje sekulární charakter státu. Předložila jej vláda vedená hinduistickými nacionalisty a premiérem Módím po jeho přesvědčivém vítězství v květnových volbách. Minulý týden normu schválil indický parlament.

Právo na indické občanství by na základě nového zákona měli mít hinduisté, buddhisté, křesťané a vyznavači dalších náboženství vyjma islámu, kteří do Indie přišli nezákonně ze tří velkých sousedních muslimských zemí – Pákistánu, Bangladéše a z Afghánistánu. Podle indické vlády totiž nemuslimové čelí v těchto zemích pronásledování.

Návrhem vyvolané nepokoje si v Indii zatím vyžádaly šest mrtvých, přes stovku zraněných a tisíce zatčených. Podle bezpečnostních zdrojů policie zastřelila pět lidí ve městě Guváhátí na východě země a z postřelení několika lidí jsou obviněny i bezpečnostní složky v Dillí, ty však střelbu během víkendových násilných střetů odmítly, napsal server BBC.

Reklama

Doporučované