Hlavní obsah

Video: Nad Náhorním Karabachem zuří válka dronů

Svět bez obalu: Ázerbájdžán útočí v Náhorním Karabachu tureckými, izraelskými i ruskými drony.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Arménie a Ázerbájdžán se vzájemně obviňují z opakovaného porušení nového příměří v bojích o Náhorní Karabach.

Článek

Arménský premiér Nikol Pašinjan v jednom rozhovoru pro zahraniční noviny obvinil Turecko, že ázerbájdžánskou armádu v bojích o Náhorní Karabach podporuje bezpilotními letouny a dalším vojenským materiálem.

Ázerbájdžán, ve snaze obsadit tuto spornou oblast, totiž stále více používá na dálku řízená letadla, kterými útočí na arménské pozice. Ve flotile ázerbájdžánských dronů je například i Bayraktar TB3, což je bezpilotní letadlo vyrobené v Turecku. Právě tato země je považována za jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců bezpilotních letounů.

„Turecko získalo velké zkušenosti, pokud jde o spojení designu a výroby pokročilých dronů. Řekl bych, že dosáhlo úrovně třeba i Číny nebo Spojených států,“ říká turecký letecký expert Arda Mevlutoglu.

Turecko podle něj už nasadilo své drony v konfliktech v Sýrii, Iráku a Libyi. „Vojenské drony – elektronické válečné systémy – pomohly Turecku uskutečňovat razantnější zahraniční a bezpečnostní politiku. Stále více spoléhá na svůj technologický náskok,“ doplňuje turecký expert.

A právě za vyostření bojů v Náhorním Karabachu, během kterých už zahynuly stovky lidí, jsou částečně zodpovědné i útoky vedené drony.

Důkazem je i to, že Kanada zmrazila Turecku prodej důležitých komponentů pro jejich výrobu.

„Stále ještě nedokážeme vyrábět motory a samozřejmě nemáme kapacity na výrobu čipů, takže veškerý software v těchto dronech, nebo i v dalších zbraních, musí být dovážen ze Západu nebo z Číny,“ říká turecký politolog Atilla Yesilada.

O využíti bojových dronů mluvil i ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, který v nedávném televizním rozhovoru uvedl, že právě díky bezpilotním letounům se snížily na straně jeho země lidské ztráty. A ukázaly také sílu, kterou má Turecko, a díky které je i Ázerbájdžán podle něj silnější.

Využití dronů není v konfliktu o Náhorní Karabach ničím novým. Ázerbájdžán je použil už v roce 2016. Jerevan má za to, že ve výzbroji protivníka jsou například i izraelské drony Harop Kamikadze, stejně jako ruské drony.

Oproti tomu sama Arménie má podle expertů jen velmi málo podobné výzbroje. Předpokládá se, že drony využívá pouze na průzkumné lety.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované