Hlavní obsah

Záběry vesmírného dobrodružství. Jak selhalo historické „přistání“ s robotem na palubě

Mise vesmírné lodi Sojuz byla předčasně ukončena.Video: AP

 

Reklama

Vesmírná mise lodi Sojuz MS-14 skončila prozatím neúspěchem. Video zachycuje okamžik, kdy se loď místo připojení začala vzdalovat od ISS.

Článek

NASA zveřejnila záběry a komunikaci řídících inženýrů při manévru, kdy se v sobotu ruská vesmírná loď Sojuz s člověku podobným androidem Fjodorem na palubě neúspěšně pokusila připojit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Jde o první, certifikační let jinak pilotované lodi z řady Sojuz MS s využitím nosiče Sojuz-2.1a.

Chyba zřejmě nebyla v ruském plavidle, ale v navigačním systému umístěném na ISS, uvedla agentura TASS. Loď je nyní v bezpečné vzdálenosti od stanice, neohrožuje tak její posádku.

Druhý pokus o připojení Sojuzu k ISS se uskuteční v úterý ráno, sdělil dnes šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin na Twitteru. Podle něj je situace složitá, nicméně je pod kontrolou.

Loď Sojuz MS-14 se měla připojit v automatickém režimu v sobotu v 7:30 SELČ. Když však byla ve vzdálenosti 96 metrů od stanice, začala se od ní náhle oddalovat.

Podle serveru americké vesmírné agentury NASA už dostala ruská posádka na palubě ISS instrukce k opravě vadné součásti navigačního systému a pokusí se ho do příštího pokusu o připojení zprovoznit.

Reklama

Doporučované