Hlavní obsah

Nigérii pobouřilo video z muslimské školy, ukazuje tvrdé bití studentů

Upozornění: Video obsahuje násilné záběry. Tvrdé trestání studentů na jedné z muslimských škol v Nigérii.Video: twitter/Yeribabaa

 

Reklama

Tresty si studenti školy ve státě Kwara vysloužili za údajné porušení náboženských předpisů. Rodiče mlácení rákoskou schválili.

Článek

Poté co se záběry dostaly mezi širokou veřejnost a vyvolaly společenské odsouzení, byl ředitel dotyčné školy okamžitě odvolán, uvádí server BBC.

Na jednom z videí, které se mezitím šíří po sociálních sítí, jsou vidět čtyři mladí muži, jak surově mlátí mladou ženu rákoskami, zatímco ostatní přihlížejí.

Oslovený otec studentky pro BBC řekl, že bití schvaluje.

Dívka byla spolu s dalšími studenty potrestána za údajné pití alkoholu. Obvinění všichni odmítli s tím, že na narozeninové oslavě, které se účastnili, pouze jedli jogurty.

Otec potrestané studentky naopak tvrdí, že viděl záběry, na kterých dcera „porušovala pravidla“. Postavil se jednoznačně za školu s tím, že na ní už vystudovalo jeho osm starších dětí.

„Informoval jsem o incidentu školu a osobně jsem je požádal, aby jí udělili odpovídající trest a trval jsem na tom, že bych měl být přítomen, až ho budou provádět,“ dodal.

V jiném videu, které se také šíří po sítích, lze vidět mladého studenta, který je bit podobně jako dívka. Tresty byly vyměřeny ostatními studenty na pokyn jejich učitele.

Škola své jednání obhajuje, tvrdí, že tresty byly uděleny se souhlasem rodičů. Nigerijská média citují prohlášení místní vlády, která po návštěvě školy tvrdé bití odsoudila.

„Bez ohledu na vysvětlení školy a na souhlas rodičů vláda odsuzuje tvrdé bití, které je vidět na záběrech,“ stojí v prohlášení.

Mezitím bylo zahájeno vyšetřování incidentu zahrnující muslimské učence, ředitele školy a vládní úředníky, uvádí se dále v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované