Hlavní obsah

Video: Nikdo nechtěl uhnout. Ruská a americká loď se málem srazily

Americká a ruská vojenská loď se nebezpečně přiblížily.Video: Twitter/U.S. 5th Fleet

 

Reklama

Loď ruského námořnictva se přiblížila ve čtvrtek v Arabském moři až na 60 metrů k americkému torpédoborci. Oznámili to dnes zástupci americké páté flotily, která má velitelství v Bahrajnu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americké plavidlo porušilo mezinárodní námořní pravidla.

Článek

Ruské plavidlo se přibližovalo k americkému torpédoborci Farragut a americká loď byla nucena vyslat varovný signál a požádat ruskou posádku, aby změnila kurz.

Ruská loď původně odmítla, ale nakonec kurz změnila, takže se vzdálenost mezi plavidly opět zvětšila, uvádí se v prohlášení páté flotily. Američané z Farragutu vyslali varovný zvukový signál, což je podle námořních pravidel postup před hrozící kolizí nebo nebezpečím.

Pátá flotila dohlíží na operace námořnictva na Blízkém východě. „Ve čtvrtek 9. ledna se k americkému torpédoborci Farragut, který prováděl rutinní operace, rychle přiblížilo plavidlo ruského námořnictva. Farragut vyslal varovný zvukový signál a požádal ruskou loď o změnu kurzu. Ruská loď to původně odmítla, ale nakonec kurz změnila a lodě se od sebe vzdálily. Prudké přiblížení lodě zvýšilo riziko srážky, americké námořnictvo je vycvičeno zasáhnout profesionálním způsobem,“ uvádí se v prohlášení páté flotily.

Ruské ministerstvo obrany vydalo vlastní prohlášení, v němž obvinilo posádku torpédoborce z neprofesionality a vážného porušení pravidel. Podle něj Farragut zkřížil cestu ruské lodi a ministerstvo to označilo za neprofesionální čin a „záměrné porušení mezinárodních námořních norem“.

Podle stanice CNN se ruské plavidlo přiblížilo na 60 metrů.

Ruské a americké lodi hrozila srážka i loni v červnu, když se ruské plavidlo Admirál Vinogradov přiblížilo jen asi na 30 metrů k americké vojenské lodi Chancellorsville ve Filipínském moři. Americká posádka musela zařadit zpáteční chod motorů, aby se vyhnula kolizi. Ruská armáda obvinila posádku amerického plavidla, že náhle změnila kurz a zkřížila Rusům trasu.

Reklama

Doporučované