Hlavní obsah

Video: Oregon a další státy USA sužuje ohnivé peklo

Bez komentáře: Ohnivé peklo sužuje Oregon a další státy USA.Video: AP

 

Reklama

Lesní požáry netrápí jen Kalifornii. S plameny bojují hasiči v severněji ležících státech Oregon i Washington. Kvůli extrémnímu suchu hrozí, že vypuknou další.

Článek

Sílící lesní požár ve vyprahlém lese v americkém státě Oregon vyhnal ve středu z domovů stovky lidí. Oheň zatím spálil plochu o rozloze bezmála 81 tisíc hektarů a je tak největším požárem z několika desítek, které zuří na území Spojených států, napsal list The New York Times. Navíc nejeví známky zpomalení.

Požár v ohnisku nazvaném Bootleg Fire se od 6. července šíří v lese Fremont-Winema zhruba 400 kilometrů jižně od největšího oregonského města Portlandu. Dosud zničil 21 domů a ohrozil 1926 dalších obydlí. Ve středu ráno kouř z hořícího lesa zahalil nedaleké město Klamath Falls, kde stojí evakuační středisko Červeného kříže.

Tim McCarley, jeden z evakuovaných, uvedl, že se u něj doma na začátku týdne objevili zástupci místního šerifa a policisté, zrovna když ve vzduchu začaly poletovat jiskry a žhavé uhlíky. Úředníci rodině oznámili, „že pokud neodejdou, zemřou“.

„Je to můj první lesní požár a řeknu vám, je to děsivé,“ uvedla další evakuovaná Sarah Koseová. „Nevíte, jestli budete mezi těmi, co přijdou o dům, nebo tam sedíte a koukáte, jak o dům přichází váš soused – a nemůžete s tím nic dělat,“ dodala.

Západ USA a Kanady na konci června zasáhla vlna veder, která podle odhadů expertů stála život stovky lidí a při které například padl kanadský teplotní rekord. To společně s dlouhotrvajícím suchem vytváří ideální podmínky pro vznik požárů.

Bootleg Fire je největším ze 67 požárů, které se na západě USA rozhořely a které dosud spálily v součtu okolo 405 000 hektarů – to se zhruba rovná rozloze Pardubického kraje.

Jenom v Oregonu plameny pohltily bezmála 85 tisíc hektarů, z toho přes 20 tisíc hektarů jen za středu.

S rozsáhlými požáry bojují taky stovky hasičů na severu amerického státu Kalifornie, které za poslední dny zničily desítky budov a vyžádaly si evakuace a uzavírky.

Oheň se jim zatím nepodařilo dostat ani zčásti pod kontrolu. Práci jim značně komplikuje místy těžce přístupný terén a extrémní sucho. Vedra provázená horkým větrem meteorologové v Kalifornii předpovídají i pro nadcházející dny, což může požáry ještě zhoršit.

Reklama

Související témata:

Doporučované