Hlavní obsah

Video: Poslední bílá žirafa na světě dostala GPS. Chrání ji před pytláky

Podívejte se na video ze života bílých žiraf.Video: Youtube/Hirola Conservation Program, Twitter/NationAfrica

 

Reklama

V Keni žije poslední známý jedinec vzácné bíle žirafy. Kvůli pádným obavám z pytláků ochranáři samce ošperkovali sledovacím zařízením, které ho má před nebezpečím v podobě lidí ochránit.

Článek

Pytláci jsou postrachem keňských rezervací o to víc, když se na území pohybuje vzácná bílá žirafa. Jako jedinou na světě ji ochranáři nově vybavili sledovacím zařízením GPS, které má udržet pytláky na uzdě. Strážci tak mohou pohyb osamělého žirafího samce sledovat v reálném čase.

Sledovaná žirafa trpí takzvaným leucismem, tedy ztrátou pigmentace kůže. Pytláci v březnu zabili dva členy její rodiny, žirafí samici a sedmiměsíční mládě, píše BBC. Zbytky jejich těl našli v chráněné oblasti v keňském severovýchodním okrese Garissa, kde v současnosti žije i poslední bílá žirafa svého druhu. A strážci parku se o její osud odůvodněně bojí.

Foto: ČTK

Samotářský samec bílé žirafy.

Podle komunity pro ochranu přírody Ishaqbini Hirola, která na život divokých zvířat v této oblasti dohlíží, bylo sledovací zařízení 8. listopadu připevněno na jeden ze žirafích růžků. V prohlášení zveřejněném v úterý nezisková organizace uvedla, že sledovací zařízení poskytne hodinové informace o tom, kde se žirafa nachází, a umožní tak strážcům „chránit jedinečné zvíře před pytláky“.

„Díky dešťům a bohaté vegetaci se rozšířil i prostor pro pastvu žirafy, což je pro budoucnost bílého samce dobrým znamením,“ řekl dle BBC vedoucí skupiny Mohammed Ahmednoor a poděkoval rangerům za jejich práci na ochraně žiraf i další divoké zvěře. Radost má i Kenya Wildlife Service, hlavní orgán pro ochranu zvířat ve východoafrické zemi.

Čtyři věci, které jste možná o žirafách nevěděli

Mají velmi silné jazyky, kterými snadno a rychle získávají potravu. Podobně jako jiným živočichům slouží ruka, mohou žirafy jazykem předmět uchopit. Jídlo díky němu sežvýkají rychleji, a mají tak větší šanci vyhnout se nebezpečným predátorům. Existují 4 druhy žiraf, nejen jeden, jak se do roku 2016 předpokládalo. Poslední čtyři roky odborníci rozlišují žirafu síťovanou, žirafu severní, žirafu jižní a žirafu Masai. I když vypadají podobně, jsou ve skutečnosti rozdílné asi jako medvěd lední od medvěda hnědého. Stejně jako dva lidé na světě nemají stejný otisk prstů, liší se žirafa od žirafy svým vzorem na kůži. Spí vestoje. V této poloze tedy tráví většinu svého života.

Bílé žirafy byly poprvé v Keni spatřeny v březnu 2016, asi dva měsíce předtím neunikly pozornosti v sousední Tanzanii. O rok později se bílé žirafy dostaly na titulní strany médií, když pozorovací stanice keňské Garissy zachytila žirafí samici s bílým mládětem. Tito obyvatelé více než 15 afrických států jsou nejvyššími savci na světě. Cílem pytláků jsou pro jejich kůži, maso a části těla.

Foto: ČTK

Rodina bílých žiraf se nejdříve pohybovala v Tanzanii, než se přemístila do Keni.

Za posledních 30 let vymizelo za přispění pytláků a obchodníků se vzácnými zvířaty asi 40 procent žirafí populace. Žirafy mají své místo také na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), kde jsou označeny jako zranitelné druhy s odhadovanou zbývající populací 68 293.

Reklama

Související témata:

Doporučované