Hlavní obsah

Video: Přerušené očkování i lety. Indie se připravuje na cyklon Tauktae

Bez komentáře: Živel Tauktae se již prohnal kolem pobřežních států Kérala, Karnátaka, Góa a Maháráštra, v nichž si vyžádal 12 obětí.Video: AP

 

Reklama

Téměř 150 000 lidí bylo evakuováno v indickém státě Gudžarát před příchodem silného cyklonu Tauktae, který postupuje podél západního pobřeží Indie směrem na sever.

Článek

Živel se již prohnal kolem pobřežních států Kérala, Karnátaka, Góa a Maháráštra, v nichž si vyžádal 12 obětí, informovala v pondělí agentura Reuters. Kvůli bouři byly na mnoha místech zaplavené silnice, poškozené elektrické vedení a vyvrácené stromy.

„Bude to nejsilnější cyklon, který udeří na Gudžarát za posledních nejméně 20 let,“ řekl agentuře Reuters místní představitel Pankadž Kumár. Gudžarát má bouře zasáhnout v pondělí mezi 20:00 a 23:00 místního času a podle meteorologů by mohla způsobit rozsáhlé škody. Stát kvůli cyklonu na dva dny přerušil očkování proti nemoci covid-19. Bouře také zkomplikuje indický boj s pandemií covidu-19, protože poničené silnice ztíží zásobování kyslíkem, léky a také převozy pacientů.

Dopady cyklonu jsou citelné v indické finanční metropoli Bombaji, kterou zasáhly silné lijáky a vichr. Kvůli němu pozastavilo na několik hodin provoz bombajské mezinárodní letiště a uzavřeny byly některé silnice. Ve státech na jihozápadním pobřeží Indie se pohřešuje 28 rybářských člunů.

Bouři doprovází vichr o rychlosti 180 až 190 kilometrů v hodině, který v nárazech dosahuje až 210 kilometrů v hodině, což odpovídá hurikánu třetí kategorie. Centrální vláda do ohrožených oblastí vyslala tisíce záchranářů. Na místě jsou záchranné týmy armády, námořnictva a pobřežní stráže.

Na západním pobřeží Indie nejsou cyklony ničím neobvyklým. V roce 1998 cyklon v Gudžarátu připravil o život nejméně 4000 lidí a způsobil škody za stamiliony dolarů, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované