Hlavní obsah

Video: Hořícímu autu vybuchovaly pneumatiky

Hasiči Jihomoravského kraje museli řešit krizovou situaci. Při požáru autojeřábu začaly explodovat jeho pneumatiky a létat po okolí.Video: facebook.com/HZSJMK

 

Reklama

V Kozlanech na Vyškovsku ve čtvrtek odpoledne shořel automobilový jeřáb. Vlivem požáru postupně vybouchly všechny pneumatiky na voze a odlétly několik metrů daleko.

Článek

Tlakové vlny poškodily tři rodinné domy a srazily několik lidí k zemi. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo deset jednotek. Tři hasiči se zranili. Požár způsobila technická závada na jedoucím vozidle, škodu vyšetřovatel odhaduje na jednotky milionů korun. Na webu jihomoravských hasičů o tom informoval jejich mluvčí Jan Dvořák.

Událost se stala včera hodinu po poledni, při příjezdu hasičů byl jeřáb celý v plamenech. „Požár poškodil elektrické vedení u silnice a hrozilo zranění elektrickým proudem. Hasiči museli počkat, až energetici vypnou elektrický proud v obci, aby mohli začít účinně hasit,“ uvedl mluvčí.

Z jeřábu uniklo na komunikaci velké množství nafty a hydraulického oleje. Provozní kapaliny se dostaly až do místního potoka. Hasiči na vodní hladinu položili sorpční hady, aby provozní kapaliny dál neodtékaly.

Výbuchy pneumatik poškodily skleněné výplně oken na třech rodinných domech. Jedna pneumatika poškodila fasádu a střechu rodinného domu, druhá vlétla oknem do místnosti, kde způsobila požár. Třetí pneumatika letěla do křoví a nezpůsobila žádné větší škody. Jeden z domů podle mluvčího prohlédl statik, aby vyloučil poškození budovy.

„Při zásahu srazily tlakové vlny několik lidí k zemi. Tři hasiče následně odvezla záchranná služba a po kontrole a ošetření již byli z nemocnice propuštěni,“ dodal mluvčí. Zásah byl po úklidu vozovky ukončen kolem 18:30, vrak jeřábu odvezla specializovaná firma.

Reklama

Doporučované