Hlavní obsah

Video: Protesty v Barmě neutichají. Policejní násilí se stupňuje

Bez komentáře: V Barmě lidé znovu protestovali proti únorovému vojenskému puči.Video: AP

 

Reklama

Po celé Barmě se opět sešly tisíce demonstrantů. Lidé znovu protestovali proti únorovému vojenskému puči. Odpověď bezpečnostních složek byla tvrdá.

Článek

Policie používá k rozehnání demonstrantů slzný plyn, zábleskové granáty, paralyzéry, vodní děla a gumové projektily, z několika míst byla také hlášena ostrá střelba. Potvrzují to očití svědci, místní média nebo informace na sociálních sítích. To je patrné i na záběrech v úvodním videu, kde je vidět oblak kouře a místy slyšet rány připomínající střelbu.

V druhém největším barmském městě Mandalaj tak například policie rozehnala shromáždění asi 1000 učitelů a studentů, kteří pokojně protestovali proti převratu.

Z Barmy přicházejí i další zprávy o mrtvých. Podle agentury Reuters s odvoláním na zmíněné zdroje zemřelo ve středu devět demonstrantů. Několik dalších lidí bylo zraněno.

Dva lidé zahynuli při střetech, které propukly v Mandalaji. Jednoho člověka zastřelili policisté v Rangúnu, pět lidí bylo podle listu The Monywa Gazette zabito ve městě Monywa a jeden člověk přišel o život ve městě Myinyan, informoval agenturu Reuters studentský aktivista Mou Myin Hein.

„Začali po nás střílet ostrými náboji. Jednoho zabili. Byl to mladý, dospívající chlapec, střelili ho do hlavy,“ řekl Mou Myin Hein v telefonickém rozhovoru agentuře Reuters. Sám byl při střetech s policií postřelen do nohy.

Někteří lidé se obávají, že armáda násilí stupňuje, aby vyprovokovala demonstranty k násilnějším protestům, a měla tak záminku vůči nim zasáhnout ještě tvrději, informuje agentura AP.

Protesty neutichají ani přes tvrdé represe ze strany bezpečnostních složek. Od vojenského převratu bylo podle agentury Reuters v Barmě zabito nejméně 31 lidí.

Tak jako při protestech v Thajsku i v Barmě se uchytilo gesto tří zdvižených prstů, jež je známé z americké série Hunger Games, kde se stalo znakem povstání proti útlaku totalitního režimu.

Zhoršující se situaci v Barmě řešili den předtím i ministři zahraničí členských zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). Bohužel se však během jednání nepodařilo sjednotit názor na postup vůči Barmě. Vojenskou vládu tak vyzvali jen ke zdrženlivosti; k výzvě za propuštění zadržované vůdkyně vlády Do Aun Schan Su Ťij a obnovení demokracie ale nenašli dostatek shody.

Armáda se v Barmě na začátku února chopila moci poté, co civilní vůdkyně země Su Ťij a její Národní liga pro demokracii (NLD) jasně opanovaly podzimní volby. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout.

Reklama

Doporučované