Hlavní obsah

Jezte „ananasy svobody“, říká tchajwanská vláda po zákazu dovozu do Číny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Peking od pondělí zrušil dovoz významného ovocnářského zboží z Tchaj-wanu. Důvodem je nekvalita zboží. To ale Tchaj-wan popírá a upozorňuje na neoprávněné sankce. Lidé mohou farmáře podpořit nákupem ananasů, říká vláda.

Článek

Zhoršující se vztahy mezi pevninskou Čínou a nezávislým Tchaj-wanem mají novou oběť. Peking od pondělí zakázal dovoz tchajwanského ovoce do země. O novém usnesení informoval Čínský celní úřad stručným stanoviskem na svém webu již v pátek. Jako důvod označil výskyt škůdců v nedávné dodávce ovoce.

Tchaj-wan to ale odmítá a obviňuje Peking z „nepřijatelného“ jednostranného rozhodnutí. Výrazně se zákaz projeví především na vývozu tchajwanských ananasů. Ty tvoří 40 % exportu ovoce do zahraničí, přičemž z toho 90 % míří právě do Číny. V minulém roce jich stát vyvezl do zahraničí 41 600 tun, uvádí tchajwanská Rada pro zemědělství. Tamní vláda apeluje na obyvatele, aby farmáře podpořili nákupem a konzumací tzv. „ananasů svobody“.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wenová obvinila Peking z neférových obchodních praktik a uvedla, že 99,79 % importovaného ovoce prošlo kontrolní inspekcí. Oznámila také, že vláda podpoří částkou 36 milionů dolarů tchajwanské pěstitele ananasů a bude podporovat úsilí, aby se jejich vývoz přesměroval do dalších zemí jako USA, Japonsko nebo Singapur.

I ona se snaží motivovat místní, aby „svobodné ananasy“ nakupovali. Například tak, aby z ananasů dělali „smoothie, dorty nebo je konzumovali čerstvě nakrájené“. V dalším příspěvku na Twitteru Tchajwance vybízí, aby s ní sdíleli ty nejlepší recepty na ananasové dorty. Prohlášení, že ovoce z Tchaj-wanu je zdraví škodlivé, kategoricky odmítá.

Ministr zahraničí Joseph Wu zdůraznil, že Čína tak trestá především tchajwanské farmáře, kteří se aktuálně připravují na sklizeň. Na svém twitterovém účtu také poukázal na paralelu s podobným postupem Číny proti Austrálii v minulém roce.

Čína loni přijala opatření vůči určitým australským plodinám (uhlí, cukr, ječmen, hovězí, humři) a následně o pár měsíců později uvalila až 200procentní cla na australská vína, čímž téměř zastavila jejich export do země, který byl pro Austrálii zásadní. Australská vláda se tehdy domnívala, že by se mohlo jednat o trest za to, že volala po nezávislém vyšetřování původu koronaviru v Číně. Na sociálních sítích tehdy trendoval hashtag #FreedomWine, které podpořil i tchajwanský ministr zahraničí.

Právě i s odkazem na předchozí dění se tchajwanská vláda uchýlila k použití hashtagu #FreedomPineapple, který se snaží sjednotit podporovatele Tchaj-wanu po celém světě.

Čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu v pátek uvedl, že důvodem zákazu dovozu je především obava z „biologické bezpečnosti a je vědecky a rozumově odůvodnitelný v souladu s relevantními zákony a standardy pevninské Číny“. O tom, že export ovoce do země byl zakázán především z biologického bezpečnostního důvodu, informuje například i komunistický čínský lidový deník Global Times.

„Demokratická pokroková strana úmyslně zkreslila a zlostně interpretovala technické problémy a využila příležitosti k útoku a diskreditaci pevninské Číny, “ dodává dále úřad.

Podle tchajwanských médií nicméně kvůli zákazu dovozu přijde stát o 53,9 milionu dolarů. Útok na Tchaj-wan prostřednictvím zrušení exportní dohody je nejnovějším projevem rostoucího napětí mezi pevninskou Čínou a Tchaj-wanem. Přestože komunistická vláda nikdy na Tchaj-wanu nevládla, Peking ho považuje za svou provincii a již několikrát se vyslovil, že pokud bude potřeba, připojí ho k sobě pomocí síly.

Reklama

Doporučované