Hlavní obsah

Video: Prototyp Muskovy rakety SpaceX při přistání explodoval

Start a výbuch Starship SN8.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Prototyp rakety Starship společnosti SpaceX při přistání na závěr cvičeného letu explodoval a roztrhl se. Společnost SpaceX podnikatele Elona Muska přitom plánuje, že loď už za šest let dopraví lidskou posádku na Mars.

Článek

Prototyp vesmírné lodi SpaceX zahájil zkušební start z raketového zařízení společnosti v Boca Chica v Texasu. Živé video ze středečního testu ukázalo přistání rakety s vlastním vedením při rychlosti po kontrolovaném sestupu. Než zmizelo v ohnivé kouli.

Let ocelové rakety Starship v délce 50 metrů a o průměru devíti metrů trval něco přes šest a půl minuty a neprovázely ho žádné mimořádné události. Mířila do výšky 12,5 kilometru, což je skoro stokrát více než při předchozích pokusech. Nicméně při dopadu ji zachvátily plameny a praskla.

Bezprostředně po nehodě Musk prohlásil, že „raketový tlak v palivové nádrži byl během sestupu nízký, kvůli čemuž byla rychlost přistání příliš velká“. Dodal, že SpaceX z testu získal „všechna data, která potřeboval“ a označil tuto fázi testu za úspěšnou. Agentura AP uvádí, že Elon Musk se snažil mírnit očekávání provázející tento cvičný test, šance na úspěch odhadoval v poměru 1 : 3. „Marse, už jdeme,“ napsal navzdory nevydařenému závěru letu.

O den dříve start lodi zablokovaly automatické systémy motoru, když na odpočítávacím zařízení zbývalo pouhé 1,3 vteřiny.

Raketa hvězdné lodi zničená při nehodě byla 16podlažním prototypem těžké nosné rakety vyvinuté Muskovou soukromou vesmírnou společností. Má být určena pro přepravu lidí a 100 tun nákladu pro budoucí mise na Měsíc a Mars. S jejím vývojem pomáhala i NASA a jejích 135 milionů dolarů. Do obdobného vesmírného byznysu se pustil také konkurenční podnik Blue Origin, vlastněný miliardářem Jeffem Bezosem.

Celé video z testu si můžete prohlédnout zde:

SpaceX se sídlem v Hawthorne v Kalifornii skupuje rezidenční nemovitosti ve vesnici Boca Chica severně od mexické hranice v jihovýchodním Texasu, aby vytvořil prostor pro svou rozšiřující se hvězdnou flotilu. Zde by rád Musk vytvořil „bránu na Mars“.

Reklama

Doporučované