Hlavní obsah

Video: Rabování a slzný plyn. V Minnesotě propukly nepokoje

Někteří místní během nepokojů vyrabovali supermarket, obchod s alkoholem a několik dalších podniků. Policie na některých místech zasahovala slzným plynem a gumovými projektily.Video: AP

 

Reklama

Policie v americkém městě Minneapolis rozháněla slzným plynem stovky demonstrantů, kteří se shromáždili po úmrtí George Floyda. Černocha, jenž zemřel při policejním zásahu.

Článek

Americký prezident Donald Trump na sociální síti Twitter potvrdil, že případ smrti černocha George Floyda ve státě Minnesota již vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Nepokoje vypukly poté, co šestačtyřicetiletý Floyd zemřel v pondělí na následky zranění, kdy mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby ho nezabíjel.

Následně ve středu vypukly v Minneapolis protesty proti policejnímu násilí vůči černochům. Řada z protestujících měla nápisy vyzývající k ukončení policejní brutality. Dav se poté vydal směrem k místní policejní stanici, kde došlo ke střetu s pořádkovými silami. Demonstranti házeli na policisty lahve, rozbíjeli okna stanice a demolovali zaparkovaná policejní auta. Policie použila proti davu slzný plyn. Nepokoje pokračovaly následně i v noci na čtvrtek.

Podle místních médií došlo během nepokojů i k rabovaní. Terčem útoku se stal supermarket, obchod s alkoholem a několik dalších podniků. Policie se snaží ve městě nastolit pořádek i za použití slzného plynu a gumových projektilů.

K celé situaci se vyjádřil i starosta města Jacob Frey, který na Twitteru oznámil, že čtyři zasahující policisté už kvůli incidentu přišli o práci. Zároveň se omluvil Floydově rodině i celé místní černošské komunitě.

„Pokud byste to udělali vy nebo já, byli bychom teď za mřížemi,“ dodal Frey k celé záležitosti ohledně smrti George Floyda.

Starosta také vyzval obyvatele města, aby protesty nevyhrocovali a dbali zároveň na bezpečnost vzhledem k pandemii covid-19.

Podívejte se na úvodní video nepokojů v americkém městě Minneapolis.

Reklama

Doporučované