Hlavní obsah

Video: Tanečníci celého světa strádají, teď dostali virtuální arénu

Svět bez obalu: Globální online soutěž dává tanečníkům zasaženým pandemií možnost porovnat své umění na virtuální scéně.Video: RFE/RL

 

Reklama

Koronavirová pandemie připravila tisíce profesionálních tanečníků nejen o možnost vystupovat před diváky, ale také o soutěže, ve kterých by poměřili své umění. Změnit to má globální soutěž.

Článek

Dvanáctiletá akrobatická tanečnice Eva Burova už byla unavená z tréninku ve stísněném obývacím pokoji svého domova v bulharské Varně. Mrzelo ji, že nemůže soutěžit. „Miluji soutěžení, miluji pódium, když tam stojím před živým publikem. Doma to není takové, není to tak hezké,“ svěřila se reportérům RFE/RL.

Proto začala hledat online soutěže. A stala se jednou ze stovek tanečníků, kteří se přihlásili do Mezinárodní online taneční soutěže, kterou se rozhodl zorganizovat vyhledávač talentů ze společnosti Cirque du Soleil Rick Tjia.

Sám byl v minulém roce – společně s dalšími 3000 spolupracovníky – ze zaměstnání kvůli pandemii propuštěn. Teď Tjia očekává, že zájem o soutěž mnohonásobně překoná počet zúčastněných z minulého roku, kdy se přihlásili tanečníci a tanečnice ze 140 zemí světa.

„Lidé teď mají trochu naději, že budou moci zase vystupovat, že je diváci znovu uvidí. Zároveň budou mít šanci se alespoň online ukázat, když je teď tolik sálů ještě uzavřených,“ domnívá se Tjia.

Tanečníci posílají do soutěže svá videa, která za poslední rok natočili. Jedno takové odeslala i Daria Kimmová – klasická a moderní baletka, která žije v Bukurešti. Říká, že pro ni vůbec nebylo snadné během pandemie trénovat.

„Protože je naše škola stále zavřená, neměli jsme vůbec šanci trénovat balet. Takže jsme si našli soukromé školy, kam se dalo jít a kde mají pódia na cvičení. Bylo opravdu těžké najít vyhovující prostory. Vše jsme si museli zaplatit,“ říká Daria.

Pandemie rovněž donutila umělce, aby hledali nové způsoby výdělku. Například Rick Tjil vytvořil portál, který nazval Choreografie Online, což je místo, které umožňuje choreografům nabízet a prodávat své výukové programy pro tanečníky po celém světě.

„Umělci nejsou obvyklá technologická komunita a myslím si, že je pandemie teď víc donutila se naučit pracovat s internetem,“ říká Tjil.

V současné době, kdy probíhá vakcinace proti covidu-19, existuje už i větší naděje na blízký návrat živých představení. Bulharská umělkyně Eva Burova proto trénuje na svá dvě živá vystoupení, která by se měla uskutečnit už v červnu.

„Jsem díky tomu šťastnější. Je to jedna z věcí, které mám nejraději. Bylo ale těžké se vrátit na úroveň, na které jsem byla před pandemií, protože jsem mohla trénovat jen doma,“ svěřuje se Eva.

V Rumunsku se zase Daria Kimmová těší na pravidelné letní soutěže. „Myslím, že to bude úleva, stát zase na jevišti a mít před sebou publikum, které mě bude sledovat.“

Mnoho umělců během pandemie ale poznalo, že další možnost, jak v tanečním a divadelním prostředí podnikat, nabízí částečně online svět prostřednictvím virtuální scény.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované