Hlavní obsah

Video: Tchaj-wan nacvičuje napadení Čínou. Dálnice se změnila v letiště

Bez komentáře: Na Tchaj-wanu probíhá velké vojenské cvičení, které simuluje případný útok na ostrov ze strany Číny.Video: AP

 

Reklama

Na Tchaj-wanu probíhá vojenské cvičení Han Kuang, které simuluje případný útok na ostrov ze strany kontinentální Číny.

Článek

Ostrovní země zahájila pětidenní vojenské cvičení, podle jehož scénáře se vojáci brání fiktivnímu úderu Pekingu na tchajwanské strategické cíle.

Jak je vidět v úvodním videu, kvůli manévrům byla například uzavřena rušná dálnice, aby ji mohla trysková letadla využít jako nouzovou přistávací plochu, na které nacvičovala doplnění paliva, uvedl The Guardian.

Cvičení přihlížela přímo na místě tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Kromě letectva se účastní manévrů i námořní a pozemní síly Tchaj-wanu.

Prezidentka ostrova nepochybuje o tom, že největší hrozba pochází z Číny a je potřeba se na ni řádně připravit. Obří vojenské cvičení se proto koná každý rok. Letošní cvičení je z důvodu omezení šíření koronaviru menší oproti dřívějším ročníků, uvádí deník Focus Taiwan.

Tchaj-wan si v posledních měsících opakovaně stěžuje na operace čínských vzdušných sil poblíž ostrova, a to konkrétně v okolí Prataských ostrovů, které spadají pod jeho kontrolu.

Peking považuje ostrov za svůj nejcitlivější územní problém v rámci politiky „jediné Číny“ a pravidelně podrážděně reaguje na jakékoliv kroky a zmínky, které by mohly naznačovat, že je Tchaj-wan samostatnou zemí.

Reklama

Doporučované