Hlavní obsah

Video: Tureckou Antalyi trápí požáry, situaci zhoršuje silný vítr a sucho

Bez komentáře: Turisticky oblíbenou provincii Antalya zachvátily rozsáhlé požáry. Úřady informovaly, že turistická střediska na pobřeží nejsou v ohrožení.Video: AP

 

Reklama

Turisticky oblíbená provincie se s lesními požáry potýká od středy. Úřady evidují tři mrtvé. Oheň trápí i sousední Řecko a Libanon.

Článek

Podle tureckého tisku skončilo v nemocnici přes 60 lidí, kteří mají popáleniny a nadýchali se kouře. Zasaženou oblast navštívil už turecký ministr zemědělství Bekir Pakdemirli. Řekl, že oheň nyní neohrožuje obyvatele ani jejich domovy.

Lesní požáry vypukly poblíž obydlených oblastí a vyžádaly si už evakuaci 20 obcí či jejich částí. Hořet začalo ve středu v podvečer u měst Manavgat a Akseki. Hasiči se snažili dostat oheň pod kontrolu celou noc. Evakuovaní pro turecké noviny uvedli, že se požáry rozrostly velmi rychle. Šíření usnadňují vysoké teploty a silný vítr.

Úřady dříve informovaly, že turistická střediska na pobřeží nejsou v ohrožení. Turečtí vyšetřovatelé mezitím začali zjišťovat, jak oheň vznikl.

V celé provincii Antalya v současnosti hoří tři požáry, proti kterým bojuje na 1800 hasičů, tři letadla a bezmála 30 vrtulníků.

Požáry sužují i sousední Řecko. Zhruba 200 hasičů bojovalo přes noc s ohněm v provincii Achaia, kde byli k evakuaci vyzváni obyvatelé několika obcí. Úřady zatím hlásí jen škody na majetku. Pod kontrolou zůstává oheň severovýchodně od Atén, který začal v úterý.

Problémy s požáry hlásí i severní Libanon. Tam si oheň vyžádal život nejméně jednoho z hasičů, mnoho místních obyvatel přinutil opustit své domovy. Prezident Michel Aún nařídil šéfům armády a civilní obrany požádat o pomoc Kypr, který v minulých letech do Libanonu vyslal vrtulníky, když se lesní požáry vymkly kontrole.

Lesní požáry sužují i severní část Libanonu.Video: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované