Hlavní obsah

Video: V Dušanbe si zamořili vodní kanály, házeli do nich odpadky

Svět bez obalu: Nelegální skládky zamořují řeku a okolí hlavního města Tádžikistánu.Video: RFE/RL

 

Reklama

V tádžickém hlavním městě řeší, jak postihovat firmy i občany za chybné nakládání s odpadem. Masy plastů a dalších odpadků zaplnily tamní řeky, které přitom město zásobují vodou.

Článek

Úřady uvádějí, že mezi viníky jsou jak některé podniky, tak i obyvatelé města, kteří vyhazují svůj odpad rovnou do dvou místních řek. Desítky občanů včetně majitelů restaurací už od města dostaly pokuty, radní zároveň vyhlásili, že znečišťování vodních toků bude město více monitorovat.

„Pokuty dostali ti, kteří vysypávají odpadky do vody a byli identifikováni inspektory životního prostředí v Dušanbe,“ uvedl Saidahmad Akrampur z oddělení životního prostředí. „Jsou mezi nimi jak podniky, tak jednotlivci, kteří nelikvidují domácí a stavební odpad na určených místech, ale odvážejí ho nákladními auty a vyhazují na říčních březích.“

Dušanbe leží na soutoku řek Varzob a Kafirnigan, které zároveň zásobují město vodou. Nyní jsou obě plné plastů a odpadu a zapáchají.

„Kdybychom měli nedostatek vody a tím lépe znali její hodnotu, nic takového bychom nemohli udělat. Je to příklad nezodpovědnosti některých našich spoluobčanů,“ myslí si Jonibek Avazov, obyvatel Dušanbe.

Úřady uvádějí, že se v okolí řek uskutečnilo za poslední rok 18 akcí na úklid odpadků, zapojilo se na 24 tisíc obyvatel města. Dobrovolníci zveřejnili i fotografie množství odklizeného odpadu, aby na problém upozornili ostatní. „Dříve jsme takové akce dělali v horách. Ale nebyly tak velké,“ říká jeden z organizátorů úklidu, aktivista Amir Isajev.

Svým elánem inspirovali aktivisté další obyvatele města. Teď na akce přichází stále více lidí, aby s úklidem pomohli.

„Šli jsme tam a sbírali odpadky. Vloni na podzim jsme se rozhodli uspořádat podobnou akci tady ve městě. Tak to začalo. Pořádáme teď podobné akce častěji a více lidí nás začalo podporovat,“ dodává Isajev. „Lidé jsou prostě zvyklí házet odpadky na zem. Je třeba je naučit, aby to nedělali.“

Městští úředníci uvádějí, že po celém městě je umístěno více než 1500 popelnic. Někteří místní však namítají, že město zřídilo málo skládek odpadu, takže jim nezbývá nic jiného než odpad odvážet na břehy řek.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované