Hlavní obsah

Video: Ve Švédsku vykolejilo 38 vagonů nákladního vlaku s rudou

Bez komentáře: Na severu Švédska vykolejily desítky vagonů nákladního vlaku se železnou rudou.Video: twitter/beckmansasikter

 

Reklama

Na severu Švédska vykolejily téměř čtyři desítky vagonů nákladního vlaku naloženého železnou rudou. Nehoda se stala u města Gällivare, které se nachází asi 1 000 kilometrů od Stockholmu za polárním kruhem.

Článek

Příčina vykolejení je předmětem vyšetřování, informovala agentura DPA s odvoláním na prohlášení těžařské společnosti LKAB.

Mluvčí firmy LKAB Anders Lindberg řekl veřejnoprávnímu rádiu SVT, že vlak o celkové váze 8 000 tun měl 68 vagonů, z nichž 38 vykolejilo.

Nehoda, při níž nebyl nikdo zraněn, může mít dalekosáhlé důsledky pro vlakový provoz na švédském Dálném severu. Podle SVT totiž vznikly škody na železničním svršku i trakčním vedení. Pro přepravu osob se pro následující dny počítá s náhradní autobusovou dopravou.

Nákladní vlak jel po zhruba 500 kilometrů dlouhé jednokolejné trase, která spojuje norský Narvik se švédským přístavním městem Luleå. LKAB dlouhodobě požaduje, aby trasa získala druhou kolej, neboť jde o jeden z nejvytíženějších železničních koridorů v celém Švédsku.

Klíčový je z hlediska přepravy železné rudy z rozsáhlých dolů v Kiruně.

Reklama

Doporučované