Hlavní obsah

Je dcerou tálibánského teroristy. Stala se první policejní velitelkou v zemi

Svět bez obalu: Nadžíba Núr Delawariová, dcera teroristy, se stala první policejní velitelkou v Afghánistánu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Nadžíba Núr Delawariová byla vyhlášena nejlepší policistkou Šeberghánu - hlavního města provincie Džúzdžán, a 1. května byla dokonce jmenována policejní šéfkou pátého městského okresu.

Článek

„Dnes jsem dostala velkou odpovědnost, kterou budu věrně plnit. Nadřízení mi dali důvěru a já jsem jim za jejich rozhodnutí vděčná. Moje odpovědnost je zajistit zde bezpečnost. Budu se každý týden hlásit guvernérovi a šéfovi provinční policie,“ uvedla při slavnostním uvedení do funkce Nadžíba, která vyrostla ve venkovské oblasti podléhající kontrole Tálibánu.

Její otec byl dokonce členem této extrémistická organizace a Nadžíba kvůli tomu nemohla dostudovat školu; Tálibán nechce, aby se dívky vzdělávaly. Před šesti lety ale otec své kontakty s organizací přerušil a rodina pak kvůli obavám o životy musela z rodného města utéct.

Nadžíba pak vstoupila do jednotek afghánské policie a absolvoval školení v Turecku. „Zúčastnila jsem se už různých operací včetně zatýkání zločinců, vojenských operací, budování kontrolních stanovišť, hlídek a nebo razií,“ popisuje svou dosavadní činnost u policie Nadžíba Núr Delawariová.

Afghánské ministerstvo vnitra se snaží zaměstnat u policie stále více žen. Cílem je zvýšit jejich počet ze současných 4000 na 10 tisíc. Práce ale představuje pro ženy velké riziko. Teroristé si totiž jak policistky, tak třeba i ženy sloužící v armádě často vybírají za cíl svých útoků. „Proč bychom neměli mít ženy jako okresní policejní šéfky? Dokáží dobře zastat svou práci. Doufám, že k tomu nedojde, ale když budou muset naši muži odejít do boje, tak se právě policistky budou starat o dodržování pořádku ve městech,“ říká policejní šéf města Ghulám Džailaní Abubakar. V afghánské provincii Džúzdžán pracuje v policejním sboru okolo stovky žen a Nadžíba se zde jako první policistka v zemi stala oblastní velitelkou. Možná ji budou v budoucnosti následovat i další Afghánky.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované