Hlavní obsah

Video z obřího požáru v Ostravě: hoří autovrakoviště, lidé nemají vycházet

Bez komentáře: Moravskoslezští hasiči od rána bojují s rozsáhlým požárem vrakoviště automobilů v Ostravě-Vítkovicích.Video: Marcel Faikis, Samuel Sís, Seznam Zprávy

 

Reklama

Moravskoslezští hasiči od rána bojují s rozsáhlým požárem vrakoviště automobilů v Ostravě-Vítkovicích. Hustý kouř je viditelný několik kilometrů daleko.

Článek

Policie doporučila místním, aby neotevírali okna. Radnice v Ostravě-Vítkovicích pak vyzvala obyvatele, aby ani nevycházeli.

Na místě zasahuje více než 30 jednotek dobrovolných a profesionálních hasičů, 58 aut, cisteren i dalších speciálních vozů a vrtulníků. Kvůli rozsahu nasazených hasičů vyhlásili nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu.

„Zvláštní stupeň požárního poplachu se vyhlašuje v okamžiku, kdy na místě požáru zasahuje víc než 15 jednotek,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

Později v rozhovoru pro ČT doplnil, že hasiči jsou v dýchací technice, navíc se v areálu stále ozývají detonace, zřejmě pneumatik. „Na vrakovišti je 1 500 tun autovraků a hasiči se snaží hasivo dostat dovnitř hromady vraků. Kvůli větru nelze vyloučit ani rozšíření požáru,“ uvedl Popp.

Z Brna kolem 10:00 dorazil na místo policejní vrtulník, který hasí zavěšeným bambivakem. Jeho plnění zajišťují hasiči v areálu. Druhý nasazený vrtulník je podle Poppa soukromý a je součástí ostatních složek IZS.

Policie na Twitteru uvedla, že požáru předcházela exploze.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl, že zdravotníci na místě prohlédli třiačtyřicetiletého muže. „Byl ale bez známek zranění. Proto jej posádka ponechala na místě,“ řekl.

Hoří v areálu společnosti SPV Recycling, která ekologicky likviduje vozidla. „Jsme momentálně uprostřed zásahu,“ řekl ČTK ředitel firmy Jiří Šašek. Společnost se vyjádří dnes, nebo v úterý.

„Doporučujeme lidem, aby zavřeli okna, nevětrali, nevycházeli. Pokud musí z domovů, měli by si chránit dýchací cesty. Řekli nám, že tam hoří i plasty a barvy,“ řekl ČTK starosta ostravské části Vítkovice Richard Čermák. „Evakuace obyvatelstva nebyla nutná,“ uvedla policie na Twitteru.

Reklama

Doporučované