Hlavní obsah

Video z Ruska: „Němcova zabili. Vzpomínku zabít nemohou“

Svět bez obalu: Rusové si připomněli šesté výročí vraždy opozičního politika Borise Němcova u místa, kde byl zavražděn. Úřady dodnes neobjasnily, kdo vraždu objednal.Video: RFE/RL

 

Reklama

Několik tisíc lidí si v centru Moskvy připomnělo šesté výročí zavraždění opozičního politika Borise Němcova. Lidé pokládali květiny na mostě poblíž Kremlu, kde byl 27. února 2015 zastřelen.

Článek

Bitva o tzv. „Němcovův most“, což je památník na místě, kde byl ruský opoziční politik zavražděn, pokračuje i tento rok. Ruská policie totiž znovu z mostu – těsně před šestým výročím smrti Borise Němcova – odstranila památník připomínající tuto událost. Zatčeni byli i dva dobrovolníci, kteří místo chránili.

Aktivistka Anna Dulevskaja natočila 19. února tento incident na kameru. Poté byla policií zatčena.

„Útočí na vzpomínku na Borise Němcova, ale tu není možné zabít. To nejde udělat. Odhánění dobrovolníků je zločin stejně tak jako ničení památníku. Nemělo by k tomu docházet. Chtěla jsem sem přinést květiny, ale květinářství jsou v této oblasti zavřená, tak jsem sem přišla jen tak. Byla jsem zadržena za to, že jsem řekla, že je moje právo stát tam, kde se mi zachce,“ popsala, říká Dulevskaja v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa. Později byla bez obvinění propuštěna. Podobnou zkušenost měl i další dobrovolník střežící památník Arkadij Konikov. Moskevský starosta to označil za nedorozumění.

„K podobným policejním zásahům docházelo během prvního roku často. Dobrovolníci bývali zadrženi policií a pak bez obvinění propuštěni. Tedy až poté, co policie památník odstranila. Myslím, že tentokrát s tím chtějí už úřady skoncovat a donutit lidi, aby sem přestali nosit květiny jednou provždy,“ říká Konikov.

Aktivistům se mezitím podařilo památník znovu obnovit. Myslí si, že současná policejní aktivita je spojená i s rozruchem okolo odsouzení dalšího opozičního vůdce Alexeje Navalného.

„Asi si myslí, že existuje spojení mezi podporovateli Navalného a Němcovovým památníkem. Chtějí v Rusku odstranit jakoukoliv opozici,“ tvrdí Anna Dulevskaja.

Boris Němcov byl 27. února 2015 zastřelen čtyřmi kulkami do zad. O dva roky později byla za zločin potrestána pětice Čečenců. Soudy ale nikdy neobjasnily, kdo si u nich měl vraždu objednat.

Zavražděný politik byl v 90. letech ruským vicepremiérem a snažil se v Rusku zavést ekonomické reformy. Od roku 2000 až do své smrti byl pak velkým kritikem Vladimíra Putina.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované